САЩ смекчават препоръките си за пътуване в чужбина

САЩ смекчават препоръките си за пътуване в чужбина

Съединените щати смекчиха препоръките си пътуване до повече от 110 държави и територии, включително Япония преди започващите другия месец летни олимпийски игри в Токио, предаде Ройтерс.

Общо 61 страни, които досега бяха в списъка на най-високорисковите държави ("Ниво 4", с препоръка до тях изобщо да не се пътува), вече са в "Ниво 3" и до тях биха могли да пътуват изцяло ваксинирани хора. В тази група бе включена и България, наред с Франция, Еквадор, Филипините, Република Южна Африка, Канада, Мексико, Русия, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Хондурас, Унгария, Италия и други.

50 държави и територии вече са в "Ниво 2" или "Ниво 1" в актуализирания списък на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, съобщи говорителка на тази федерална агенция.

Сред страните, оценени като най-нискорискови що се отнася до коронавируса, са Сингапур, Израел, Южна Корея, Исландия, Белиз и Албания.

Държавният департамент на САЩ каза, че е променил препоръките си за пътуване в съответствие с актуализирането на списъка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Той обаче не е променил рейтинга на всички държави поради други фактори като "наличността на пътнически полети, ограниченията за влизане на американски граждани и (съществуването на) пречки пред получаването на резултатите от тестовете за (коронавирус) до три календарни дни".

На 24 май Държавният департамент на САЩ бе призовал да не се пътува до Япония заради нова епидемична вълна, на фона на наближаването на олимпийските игри, които е планирано да бъдат открити на 23 юли.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията обясниха, че са смекчили препоръките си за пътуване до редица държави след промяна на критериите. Ако досега в "Ниво 4" (препоръка изобщо да не се пътува) попадаха страните с над 100 случая на коронавирус на 100 хиляди жители, то сега този праг е вдигнат до 500 на 100 хиляди.

САЩ създадоха работни групи с Канада, Мексико, Европейския съюз и Великобритания, за да подготвят подновяването на международните пътувания, съобщи представител на Държавния департамент, цитиран от Франс прес.

Съзнавайки важността на пътуванията за нашите граждани и техните семейства и ключовата роля, която играят търговските връзки и транспортния сектор в икономиките ни, правителството на президента Джо Байдън се опитва да открие най-добрия начин за възобновяване на пътуванията при пълна сигурност, каза той.

Тези работни групи се очаква да помогнат за очертаване на пътя към подновяване на международните пътувания с ключовите ни партньори, когато се установи, че това може да стане при пълна безопасност, допълни служителят.

ЕС реши да даде достъп на ваксинираните американски пътници, но изисква реципрочни действия от САЩ, които все още забраняват достъп в страната на неамериканци и хора, които не са жители на САЩ, идващи от Шенгенското пространство.

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?