САЩ сменят военната тактика в Ирак

Американският администратор на Ирак Пол Бремър заяви, че оглавяваните от САЩ сили могат да очакват още нападения през близките месеци, защото терористите - както той се изрази - виждали, че процесът на възстановяване на страната се развива в правилната посока, предаде Би Би Си.

В интервю за вестник "Таймс" заяви, че коалиционните сили се нуждаят от по-добро разузнаване и той разглежда предложение за създаване на специални антитерористични сили от членове на местни милиции.

Бремър направи изявлението си след като стана известно, че в неделя през нощта при нападение на 50 километра южно от Багдад е бил убит един американски войник. Това е четвъртата американска жертва за последните два дни.

Нови методи за възстановяване на реда

В същото време шефът на американското Централно командване ген. Джон Абизейд предупреди днес лидери на сунитското население във Фалуджа, че ако антиамериканските действия продължат, окупационните сили ще използват нови методи, за да възстановят реда. Това съобщи пред Асошиейтед прес кметът на Фалуджа Таха Бадауи.

Генерал Абизейд направил изявлението в събота на среща в гр. Рамади с кметове и племенни вождове от провинция Анбар - най-голямата и най-опасната за американските сили.

По думите на Бадауи, Абизейд завил, че Фалуджа е "гореща точка" и предупредил, че ако градът продължава да отказва да сътрудничи във възстановителния процес, политиката на американците може да се промени.

Кметът на Фалуджа каза, че генералът не е уточнил новите мерки, но отбелязал, че ще бъдат взети мерки срещу безотговорни действия като експлозии и атаки срещу коалиционните сили.

Само няколко часа след срещата американски изтребители Ф-16 пуснаха три 230-килограмови бомби в района на Фалуджа в отговор на серия атаки, при които бяха ранени трима войници от американската 82-ра въздушнопреносима дивизия.

Изглежда, новите мерки са вече в сила, след като военни самолети удариха определени области, които според американците са източник на тероризъм и съпротива, каза Бадауи.

Американски военни служители в Багдад потвърдиха, че американските сили предприемат по-строга тактика след серията атаки през първата седмица на месеца, в които загинаха над 30 американски войници.

На срещата племенни вождове поискали от американския командир да освободи десетките духовници, които бяха задържани през последните месеци от американските сили. Генерал Абизейд обещал, че ще бъдат освободени онези, които не са замесени в насилствени действия, и отбелязал, че един от тях е вече на свобода.

Антиамерикански протест в Багдад

Стотици иракчани излязоха днес по улиците на големия багдадски квартал Садр, за да почетат паметта на районния кмет Муханад Гази ал Каби и да изразят протеста си срещу американските войници, които са го убили, предаде Ройтерс. Ал Каби бе ръководител на подкрепяния от САЩ преходен съвет на квартала Садр.

Американските военни обявиха, че са простреляли мъж близо до сградата на съвета в неделя, след като той се сбил с един от американските войници и се опитал да вземе оръжието му. По-късно мъжът, чиято самоличност не бе разкрита, починал от раните си в близката военна болница. В изявлението се посочва, че случаят се разследва.

Жени, облечени в черно, и мъже, носещи плакати, осъждащи убийството, участваха в процесията. Ковчегът на Ал Каби, обвит с иракското знаме, бе пренесен по улиците на бедния квартал Садр, където живеят над 2 милиона души, предимно шиити.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?