Мечта на Цветанов, "генерираща през годините"

САЩ вече ще наблюдават от първа ръка наркотрафика през България

Лентата на българския офис на ДЕА бе прерязяна от американския посланик, шефа на службата за борба с наркотрафика и Цветанов, сн. БГНЕС

Американската служба за борба с наркотиците (ДЕА) официално отвори свой офис в София във вторник. Събитието очаквано бе уважено от вътрешния министър Цветан Цветанов, който обяви патетично, че така се сбъдва негова "мечта, генерираща през годините".

"С откриването на офиса на ДЕА България засилва основната си роля за пресичане на канали за наркотрафик и страната става много по-сигурна и надеждна граница на Европейския съюз заради геостратегическото място, което заема на Балканите", поясни думите си МВР шефът.

 

На откриването присъстваше лично шефът на службата Мишел Лайънхарт, която подчерта, че "нашето приятелство се основава на взаимно уважение и на обща загриженост, свързана с въпросите на трафика на наркотици".

 

В офиса на ДЕА ще работят двама специални агенти. Така ще се увеличи обменът на разузнавателна информация за българската полиция и ще ни позволи да решаваме по-големи случаи. Бюджетът на бюрото не е точно фиксиран. Годишно службата получава близо 2 млрд. долара, които се разпределят за различни мисии.

 

"Това е 85-ият чуждестранен офис на ДЕА. Имаме бюро в Гърция вече от 30 години, присъстваме в Турция над 50 години вече. Имаме много добро сътрудничество с България и работим с нашите партньори, за да спрем трафика на наркотици в Европа и света", заяви още Лайънхарт.

 

"Благодаря на всички, които са работили дълги години и са градили този авторитет, който днес е оценен от ДЕА, и се надявам, че с общите усилия ще отчитаме големи резултати в съвместните ни усилия за сигурността на целия цвят", добави и Цветанов, който иначе не пропуска възможност да обясни, че доброто сътрудничество на родните и щатските служби води своето начало от идването на ГЕРБ на власт.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?