САЩ започнаха консултации с НАТО за преместването на военните бази

САЩ са започнали днес консултации с НАТО за преразглеждане на американското военно присъствие по света и конкретно в Европа, предаде АФП като се позова на заместник-министъра на отбраната на САЩ Дъглас Фейт.

"Ние не сме стигнали до етап да обсъждаме, а още по-малко да съобщаваме конкретни решения за промяна във военното ни присъствие", посочи Фейт на обща пресконференция с помощник-държавния секретар на САЩ Марк Гросман. Фейт допълни, че това няма нищо общо с настоящите събития и процесът по преразглеждане на американското военно присъствие ще отнеме години.

Двамата американски представители говориха след среща на постоянните представители на НАТО в Брюксел. Фейт и Гросман трябва до края на тази седмица да посетят редица европейски столици, сред които Париж, Лондон, Берлин, Варшава, Москва и Анкара, за да обсъдят предислокацията на американските бази в Европа.

Миналата седмица в Брюксел американският държавен секретар Колин Пауъл увери, че Вашингтон още не е взел конкретни решения за промени в американското военно присъствие по света и обеща, че всяка промяна ще бъде обсъдена със съюзниците от НАТО, припомня АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят