Състоянието на ранените е стабилизирано

Всички ранени български военнослужещи в Кербала са живи и няма информация за влошаване на състоянието на който и да е от тях, съобщи в понеделник сутринта заместник - министърът на отбраната Илко Димитров.

В събота, при терористично нападение срещу българския лагер в Кербала, загинаха четирима български военнослужещи, а в неделя още един почина от раните си.

Четирима от 26-те пострадали български военнослужещи в Кербала са транспортирани рано тази сутрин от Багдад за Ландщул, Германия с американски санитарен самолет, съобщи правителствената информационна служба.Там те ще бъдат настанени в американска военна болница.

Друг американски самолет ще докара в София девет от по-леко ранените български военнослужещи и те веднага ще бъдат настанени във ВМА. Състоянието им е стабилизирано и по последни данни няма войник в състояние на кома.

Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев, които отпътуваха вчера за Ирак, са се срещнали с ранените в болницата в Багдад, а сега пътуват към Кербала, каза пресаташето на военното министерство Румяна Стругарова.

Българският самолет с делегацията, телата на загиналите и друга част от ранените вероятно ще пристигне у нас в първите часове на 30 декември, който е обявен за ден на национален траур в България.

Българското разузнаване не е имало конкретни данни за времето на подготвяния атентат в Кербала, заяви зам.-министър Илко Димитров пред Дарик радио. Имаше предупреждение, че като по време на празниците Рамадан, както и по време на Коледно - Новогодишните празници, може да се очаква засилена терористична активност, но без никаква конкретника, посочи той. По време на мюсюлманския празник българският батальон в Кербала е успял да организира посещението на пет милиона и 300 хиляди поклонници за три дни, без нито един инцидент, уточни заместник - министърът.

Информация за военнослужещите в Кербала

От 29 декември в София, Карлово и Казанлък са отворени приемни, в които близките и роднините на военнослужещите в българския батальон в Кербала ще могат да получават информация за тях. Приемните ще работят от 9.00 ч. до 18.00 ч., съобщи министерството на отбраната.

Роднините и близките могат да се обръщат към служителите в приемните на телефони:

92-23-011 - приемна в София;
33 054 - приемна в град Карлово
43 167 - приемна в гр. Казанлък

По думите му, батальонът е бил в степен на готовност, за да може да посрещне предполагаема опасност и войниците са действали професионално по време на инцидента, при който цистерна, натоварена с експлозиви, е проникнала в българския лагер и се е взривила.

Ако не са реагирали по начина, по който са го направили, използвайки всички боеви средства, този камион е можел да се взриви по-навътре в лагера и да нанесе далеч по-големи щети, каза Илко Димитров.

Въпреки атентатите в събота той не очаква да има отказали от състава на втория български батальон, който трябва да замине в Кербала в началото на януари.

До 31 декември или най-късно в първия работен ден след новогодишните празници семействата на загиналите и на тежко ранените в Кербала български войници ще получат обещаните от държавния бюджет помощи - по 20 000 лева на семействата на загиналите и по 5000 лева на семействата на ранените, каза финансовият министър Милен Велчев пред БТА. .

Решението за отпускането на тези средства трябва да се приеме с постановление на Министерския съвет и да бъде обнародвано в Държавен вестник. Предвижда се да бъде записано, че решението влиза в сила от деня на неговото гласуване, което се очаква да стане още във вторник, уточни Велчев, който отново изрази личните си съболезнования и тези на институцията, която ръководи, към близките на загиналите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?