Саудитска Арабия отхвърля връзки с терористичните атаки от 11 септември

Саудитска Арабия реагира гневно на твърденията в доклад на американския Конгрес около ролята ѝ в нападенията от 11 септември.

Саудитският посланик в САЩ принц Бандар бин Султан определи обвиненията за ролята на неговото правителство в нападенията като злонамерени и очевидно неверни, предаде Би Би Си.

Председателстващият конгресното разследване, сенаторът Боб Греъм, обвини саудитското правителство, че е оказало известна помощ на похитителите и че не е сътрудничило с американските разузнавателни служби.

Белият дом блокира публикуването на част от доклада, в която се говори за предполагаемото саудитско съучастие, така че пълни подробности за обвиненията не са известни.

Визирайки засекретената част от доклада, принц Бандар каза, че неговата страна няма какво да крие, но не може да отвърне срещу празни страници.

В доклада на Конгреса се критикуват американските агенции за разузнаване и сигурност, че не са предотвратили нападенията от 11 септември.

Посочва се, че няма конкретно единично доказателство, позволяващо да се прогнозират нападенията, но те са можели да бъдат предотвратени, ако е била налице правилната комбинация от умения, сътрудничество, находчивост и късмет.

Според доклада е имало информация за двама членове на Ал-Каида, които по-късно са сред похитителите на самолетите, но тя не е била споделена както трябва.

Докладът критикува Федералното бюро за разследване, че е пренебрегнало подозренията на негови агенти във връзка с посещенията на някои от бъдещите похитители в училищата за пилоти.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?