Саудитска Арабия премахва сегрегацията по пол в ресторантите

Саудитска Арабия премахва сегрегацията по пол в ресторантите

Жените в Саудитска Арабия вече ще могат да влизат през един и същи вход с мъжете в ресторантите и няма да се налага да седят в различни отделения. Това предвижда нова мярка на правителството.

В заведенията, включително и в големи западни вериги, в момента има обособени "семейни" отделения, предназначени за жени, които са сами или които са придружени от роднини мъже, и "несемейни" секции само за мъже. В по-малките ресторанти или кафенета, в които няма достатъчно пространство, дамите изобщо не се допускат.

Решението за прекратяване на разделението в ресторантите бе обявено като част от мерки, касаещи техническите изисквания за сградите, училищата, магазините, спортните центрове и пр. Сред обявените изменения е отпадане на изискването ресторантите да имат отделни входове за сами мъже и за семейства, отбелязва Асошиейтед прес.

Тези решения имат за цел да привлекат инвестиции и да създадат по-добри бизнес възможности, се посочва в съобщението на правителството.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман започна серия от реформи, които да дадат повече права на жените и да придадат по-светски облик на Саудитска Арабия. Неотдавна на дамите им беше позволено да шофират, както и сами да вадят задграничните си паспорти и да пътуват.

Споделяне

Още от Свят