Саудитският престолонаследник разбърква установения ред

Мохамед бин Салман

Дошъл да разкрие плановете за футуристичен мегапроект на Червено море, младият престолонаследник на Саудитска Арабия представи в крайна сметка дръзка визия за радикално преобразяване на ултраконсервативното мюсюлманско кралство.

На икономически форум във вторник в Рияд, наречен "Давос в пустинята", 32-годишният Мохамед бин Салман обеща "умерена" Арабия, различна от образа на арабска страна, дълго смятана за износител на уахабизъм - свръхсурова версия на исляма, с която са закърмени много джихадисти по света.

Изненадващата реч бе произнесена в разгара на реформите, вдъхновени от принца, които отбелязват най-големия културен и икономически прелом в модерната история на кралството, с фактическо маргинализиране на могъщата каста на религиозните консерватори, господствали в публичното пространство десетилетия наред, смятат анализатори.

"Няма да прекараме още 30 години от живота си в приемане на екстремистки идеи и ще ги унищожим на часа", увери той под аплодисментите на участниците във форума, привлякъл 2500 души на ръководни позиции от цял свят.

Принцът, наричан Ем Би Ес (МБС, инициалите на Мохамед бин Салман, бел. ред.), обеща връщане към "умерения, толерантен ислям, отворен към света и всички други религии", докато негови критици често заклеймяват неговия "авторитаризъм".

Изказването му във вторник, в разгара на рекламирането на проект за развитие за над 500 милиарда долара на Червено море, се вписва в рамките на дързък реформатор в страна, където половината население е на под 25-годишна възраст.

"Това е най-ясната визия, която някога сме имали" за Саудитска Арабия, заяви пред АФП анализаторката Лори Богарт от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. "Ясно е, че той променя в момента кралството, което предполага по-мека религиозна сфера с по-слабо влияние".

Визията за "умерена Арабия", смятана дълго време за оксиморон, е рискована и може да предизвика реакция сред консерваторите.

Тя обаче придобива конкретни очертания. Миналия месец жените получиха правото да шофират, скоро ще отворят врати кината, а саудитките честваха националния празник, заедно с мъжете, което бе нещо невиждано досега.

Освен това правителството обяви създаването на център за "удостоверяване" на думите на пророка Мохамед, който има за задача да премахне всички "неверни и екстремистки" интерпретации. А религиозната полиция, чийто дълг е да следи за спазването на половата сегрегация, е почти изчезнала от саудитските градове.

Някои религиозни консерватори, които дълго време се противопоставяха на всякаква еволюция в статута на жените, подкрепиха решението да им се даде право да шофират.

Според Али Шихаби, директор на "Арейбия фаундейшън" във Вашингтон, престолонаследникът е оказал задкулисно влияние, за да накара някои духовни сановници да подкрепят реформите му.

"Винаги ще има бунтари и реакционери, но неговата динамичност и сила, комбинирани с големия дял млади хора, подкрепящи промяната, му позволиха да постигне напредък по този път", каза той.

Според експерти изявленията и обявените мерки от принц Мохамед, син на 81-годишния крал Салман, са сътресение за кралството, управлявано от самото си създаване от уахабизма.
В същото време той работи за засилване на политическото си влияние във властта, прибягвайки по-конкретно към вълна от арести на дисиденти, включително на влиятелни духовници и интелектуалци.

Сред привържениците на Ем Би Ес доминира една идея: невъзможно е да се стигне до консенсус в страна, в която се провеждат безпрецедентни реформи.

На форума принц Мохамед бе дошъл преди всичко да продаде на чуждестранни инвеститори своя проект за гигантска зона за развитие на границите на Йордания и Египет, която ще се простира на 26 500 квадратни километра.

Рекламно видео показа футуристични градове с жени, облечени по западен маниер, които тренират или работят с мъже. Кадри, които контрастират със стриктния дрескод в Саудитска Арабия.

На конференцията също имаше жени, облечени в западен стил.

Някои правителствени представители сравниха кампанията за реформи с движещ се с висока скорост автобус - или се качваш, или оставаш на място.

"Само мечтателите са добре дошли", заяви принц Мохамед, но икономически анализатори се боят от твърде бързи промени в кралството.

"Може да се каже, че той прави твърде много (промени), твърде малко или твърде късно", каза Стивън Потър, вицепрезидент на базираната в Чикаго компания "Нордърн тръст" и участник във форума. "Всички обаче сме съгласни: промяната е необходима и е по-добре, отколкото да не се прави нищо".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят