Съветът на ЕС одобри обособяването на европейска гранична охрана

Съветът на ЕС одобри обособяването на европейска гранична охрана

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил предложението на Европейската комисия за обособяването на нова гранична служба на ЕС, която ще замести Фронтекс, предаде БТА от Брюксел.

За да влезе в сила решението за създаването на новата структура, ще бъде необходимо то да бъде подкрепено от Европейския парламент и да премине през още една процедура на гласуване от министрите в ЕС. Предложението предвижда новата гранична служба да има правомощията да извършва операции по издирването и връщането на незаконно проникнали в Общността мигранти.

Службата ще разполага с поне 1500 гранични служители в отделните държави от ЕС, готови за разгръщане в много кратки срокове. При нужда службата ще мобилизира служителите си, за да предостави спешна подкрепа с жива сила и техника на държави по външната граница, които временно не могат да се справят с граничния контрол.

Представители на новата служба ще имат и задачи в т. нар. горещи точки за регистрация на мигрантите, кандидатстващи за убежище в ЕС. Планът на ЕК предвижда службата да се намесва по външните граници, когато е необходимо, дори и без покана от съответната държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?