Съветът на ЕС заседава вече в новата сграда "Европа" в Брюксел

Съветът на ЕС заседава вече в новата сграда "Европа" в Брюксел

От днес Съветът на ЕС заседава в новата си сграда "Европа" в Брюксел, построена за последните десет години на цена от 321 милиона евро. Новата сграда е в непосредствена близост до използвания досега комплекс "Джустус Липсиус". Двете сгради занапред ще бъдат използвани едновременно от администрацията на Съвета. Основните заседания на институцията, както и заседанията на Европейския съвет, занапред се предвижда да бъдат свиквани в "Европа". Годишно Съветът на ЕС и Европейският съвет организират общо около 6000 заседания, предава БТА от Брюксел.

"Европа" е съчетание от архитектура в стил Ар деко и съвременен дизайн на група специалисти от Белгия, Италия и Великобритания. Сградата е построена в първоначалния ѝ вид през 1922 г. и е първият луксозен жилищен комплекс в белгийската столица, наречен "Резиданс палас". През Втората световна война в нея се нанася командването на окупационните сили на германската армия.

Решението за превръщането на "Резиданс палас" в сграда на институциите на ЕС е взето през 2004 г. покрай присъединяването на десет нови държави към Общността и изместването на всички заседания на Европейския съвет в Брюксел. Основната част от новата сграда "Европа" се състои от заседателната зала, вградена в архитектурно тяло с формата на фенер.

Предвидени са мерки за опазването на околната среда, като например целият покрив е застлан със слънчеви панели, а дъждовната вода се събира и влива в системата за водоснабдяване на комплекса. Част от външните стени са стъклени и са изградени от 3750 дървени прозоречни рамки, изпратени от почти всяка от 28-те държави в ЕС. Така, според архитектите, се показва, че Европа е различна (заради различните прозорци), но и единна (защото всички прозоречни рамки са от дъбово дърво). Вградените прозоречни рамки са рециклирани и това трябва да покаже възможността материалите да бъдат използвани по "траен" начин.

От Съвета поясняват, че досегашната сграда на институцията не е била предвидена за свикване на Европейски съвети, както и че архитектурните решения там са от 80-те години на миналия век, когато ЕС се състоеше все още от десетина държави. Съветът допълва, че първоначалната стойност на "Европа" е била разчетена за 240 милиона евро, но цената на труда в Белгия междувременно се е повишила и така крайната стойност е достигнала 321 милиона евро от бюджета на ЕС.

Споделяне

Още от Европа