Съветът на Европа обезпокоен за кримските татари

Завърнали се от мисия в Крим експерти от Съвета на Европа изразиха безпокойство от отвличанията и други прояви на лошо отношение към татарското малцинство в Крим, откакто полуостровът бе анексиран от Русия, съобщи Франс прес.

 

"Предвид открито изразената съпротива на лидерите на кримските татари на събитията в региона и при положение, че повечето от тези татари бойкотираха референдума (на 16 март за присъединяване на Крим към Русия), татарската общност в Крим е изложена на особено висок риск", смятат експертите от Консултативния комитет за защита на националните малцинства, който изпрати делегация в Крим между 21 и 26 март.

 

Делегацията говори за "много напрегната ситуация, сериозни и непосредствени проблеми" за сигурността на татарите и дава примери със "случаи на отвличания, тормоз и друго лошо отношение, извършени от неидентифицирани въоръжени паравоенни групировки".

 

След запознаване с доклада на експертите, Комитетът на министрите на Съвета на Европа, в който влизат представители на всички 47 страни членки - призова "заинтересованите страни да гарантират ефективно правата на всички национални малцинства в Украйна, включително в Крим".

 

Делегатите на министрите, които заседаваха два дни в Страсбург, заявиха почти единодушно, че неотдавнашното анексиране на Крим от Русия е незаконно. Русия, която е член на Съвета на Европа, както и Украйна, гласува против текста, но нямаше право на вето, тъй като за приемането му са достатъчни две трети от гласовете.

 

Очаква се украинската криза да е тема в дебатите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на пролетната ѝ пленарна сесия следващата седмица в Страсбург. Възможно е заради анексирането на Крим ПАСЕ да лиши от право на глас 18-те руски депутати. Тази мярка вече бе взета през 2000 г. в реакция на руската намеса в Чечения, отбелязва АФП, цитирана от БТА.  

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?