Съветът на Европа похвали Ал Джазира

Генералният секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер похвали днес катарската телевизия Ал Джазира заради независимостта ѝ при отразяването на войната в Ирак и настоя да се зачита правото ѝ на свобода на словото, предаде АФП.

Ал Джазира е "независима телевизия, която се възползва от правото си на свобода на словото", каза Швимер на пресконференция по повод пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Всички играчи на международната сцена трябва да зачитат тази свобода, подчерта той.

Начинът, по който Ал Джазира отразява войната в Ирак, бе критикуван от американски военни, както и от държавния секретар Колин Пауъл, който я обвини, че не е обективна.

Във Виена представител на ОССЕ разкритикува телевизиите, които превръщат войната в шоу, предаде АФП.

Ние се намираме в исторически момент, когато войната се превръща в спектакъл, каза специалният представител на организацията Фраймут Дуве. Това означава, че голяма част от хората по света следят войната, без на практика да я разбират.

Това е опасно за всички демокрации, защото дава възможност да се води война без публични дебати върху предимствата и недостатъците ѝ, предупреди бившият германски издател и депутат в телефонно интервю за АФП.

Русия обвини американските власти, че манипулират общественото мнение за войната в Ирак и не спазват правата на журналистите, съобщи още АФП.

Ние всички сме свидетели как американски официални представители са пристрастни, когато предоставят информация как се нарушават правата на журналистите, и как заблуждават американския народ и международната общност, посочи руското министерство на информацията.

Декларацията е отговор на доклада за правата на човека на американския Държавен департамент, в който Русия е обвинена, че не зачита свободата на медиите, посочва агенция РИА Новости.

Миналата седмица американски конгресмени демократи се оплакаха, че Белият дом не им позволява да изкажат мнението си срещу войната. Вчера телевизия Ен Би Си уволни журналиста Питър Арнет, известен с репортажите си от първата война в Залива, заради това, че разкритикува американската стратегия за войната в Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?