Съветът на Европа субсидира сапуна за част от най-бедните роми

Съветът на Европа субсидира сапуна за част от най-бедните роми

Общо 17 общини с ромско население в България ще получат малки парични дарения от Съвета на Европа като помощ в усилията им за предотвратяването на разпространението на коронавируса.

С тези пари ще бъдат купени семейни пакети за хигиена за най-бедните семейства в обхванатите ромски квартали. Става дума за сапун, различни почистващи материали, дезинфектанти и други. Най-бедните сред тях ще получат и основни хранителни продукти. Парите ще бъдат използвани още за купуване на защитни маски и ръкавици за ромски медиатори и социални работници.

Тези български общини за част от проекта "ROMACT" на Съвета на Европа, който се опитва да интегрира уязвими членове на ромското малцинство. В проекта са включени и 15 общини от Румъния, които също ще бъдат подпомогнати.

Местни власти също трябва да участва в превенцията на рискове като участват в купуването на маски, дезинфектанти, осигуряване на машини за дезинфекция на улици, осигуряване на вода и транспортирането на стокит.

В ромските махали ще има информационни кампании за важността за поддържането на лична хигиена, което ограничава азпространение на COVID19, както и за нуждата от спазване на физическо дистанциране.

Ромите ще бъдат информирани за възможностите за получаване на спешна помощ и адаптиране на общинските услуги, включително поддържането на преки телефонни връзки с гражданите.

Около 15 000 души в България и Румъния ще бъдат подпомогнати с доставка на храни и санитарни принадлежности. Двойно повече ще бъдат обхванатите от информационните кампании.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?