Съветът за съдебна реформа на Цачева е срещу бонусите на спецмагистратите

Правосъдният министър ще препоръча на НС да предвиди съдебен контрол при отстраняване на обвинени магистрати

Снимка: МП

Съветът за съдебна реформа, председателстван от правосъдния министър Цецка Цачева, се обяви срещу допълнителните бонуси, предвидени в спорната промяна на Закона за съдебната власт (ЗСВ), предложена от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

Това става ясно от съобщение на ведомствения пресцентър за извънредното заседание на членовете на съвета, свикано от Цачева в петък. Позицията му става факт само ден, след като правната комисия в парламента прие на второ четене въпросните текстове след около 8-часово заседание.

Според съвета към правосъдния министър обаче "действащият текст от Закона за съдебната власт (чл. 233, ал. 6), който предвижда възможности за допълнително материално стимулиране на магистрати и съдебна администрация, е напълно достатъчен и не се налагат промени, с които да се дават повече права на специализираните структури в съдебната система".

Това на практика означава, че ресорният министър на ГЕРБ ще бъде бламиран от собственото ѝ мнозинство, ако поправката на ЗСВ мине през пленарна зала и на второ четене. Това ще стане ясно до две седмици.

Съветът за съдебна реформа се размина с мнението на депутатите на управляващите и по друг спорен въпрос – възможността за отстраняване на магистрат, на когото е било повдигнато обвинение. Тази поправка в ЗСВ бе приета набързо непосредствено преди лятната ваканция на парламента и предизвика възмущението на юридическите среди и Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия).

Основните критики срещу новия регламент бяха свързани с това, че той дава възможност на прокуратурата да отстранява от работа всеки съдия, от когото не е доволна по някакви причини, само чрез повдигане на обвинение срещу него на базата на недостатъчно доказателства. Затова и под натиска на Венецианската комисия Цачева изпрати писмо на председателя на парламента Димитър Главчев и шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), с което настояваше този текст да бъде редактиран.

Съветът в правосъдното министерство е упълномощил министъра да предложи на депутатите приемането на "съдебен контрол върху решението на съответната колегия на Висшия съдебен съвет". Той обаче не трябва да спира изпълнението на съответното решение за отстраняване.

За разлика от препоръката по този въпрос, Цачева и председателстваният от нея съвет не взимат никакво отношение по останалите критики на Венецианската комисия, свързани с фигурата на главния прокурор. Едното предложение на комисията бе обвинител №1 да не може да се меси при избора на шефовете на върховните съдилища, а второто – да се създаде независима институция, която да може да разследва главния прокурор.

Венецианската комисия е помощен орган на Съвета на Европа и е най-авторитетният орган в Европа в областта на конституционното право. Българските власти неотменно се допитват до нея по спорни въпроси, но всеки път възприемат препоръките избирателно, както стана преди две години с последните промени в конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България