Два вида бонуси в съдебната власт – за всички и за "специалните"

Два вида бонуси в съдебната власт – за всички и за "специалните"

Бонусите в съдебната власт се разделят на два вида: едните ще са всички магистрати и ще зависят от натовареността им с дела, а другите ще са само за спецмагистратите, които ще получават отгоре до шест заплати годишно за "резултати от дейността" плюс допълнителни пари за натовареност. И в двата случая става дума за допълнително възнаграждение, различно от допълнителното материално стимулиране (ДМС), раздавано обичайно в края на годината. Решението бе взето късно вечерта в четвъртък от правната комисия в Народното събрание, която прие на второ четене поредните спорни промени в Закона за съдебната власт.

Законопроектът се гласува ударно за по-малко от две седмици, защото в края на октомври спецсъдилищата ще поемат делата за корупция по върховете на властта.

Първоначално депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" предложиха бонуси от шест заплати годишно само за съдиите, прокурорите и следователите в специализираните звена. Аргументът бе, че иначе специализираните съдебни институции ще блокират, защото магистратите в тях ще поемат нови отговорности срещу по-малко пари. Това доведе до критики, че и сега има редица съдилища, които са свръхнатоварени с дела, но не получават нищо отгоре. По тази причина депутатите решиха да дадат възможност на ВСС да увеличи заплащането в тези натоварени институции, но без предварително да се залага размер на бонуса.

Правната комисия стигна до гласуване на "бонусите" след 22 часа в четвъртък, в края на изнурително заседание. Текстът в закона придоби следната редакция, цитирана от специализирания сайт "Де факто" : "Въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт Висшият съдебен съвет определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател. Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно."

Шестте допълнителни заплати ще се полагат и за съдебните служители в спецзвената.

Законовата поправка, която практически създава каста привилегировани спецмагистрати, бе критикувана от представляващия ВСС Боян Магдалинчев и заместник-председателя на Върховния касационен съд Павлина Панова. Магдалинчев настоя магистратите да получават пари отгоре за качествена работа, а не защото работят на определено място. Съдия Панова изтъкна, че с тази поправки специализираните институции се превръщат в извънредни, което е забранено от конституцията.

Новите правила за заплати влизат в сила от 1 януари 2018 г.

Миналата седмица Съюзът на съдиите в България излезе с остра позиция срещу законопроекта. Организацията казва, че специализираните институции получават "специален статут", при който значителното завишаване на възнагражденията им спрямо останалите съдии може да бъде възприето като тяхно облагодетелстване от страна на държавата. "Това е един от белезите за извънредност (на тези съдилища - бел.рез.)", допълва организацията.

"Основният критерий, по който тези дела ще бъдат разглеждани от специализираните съд и прокуратура, е качеството на лицата, срещу които се води съответното наказателно производство, което, само по себе си, не предпоставя по-висока фактическа или правна сложност спрямо друго наказателно производство за същото по вид престъпление, подсъдно на общите съдилища", казва съдийският съюз.

Управляващите никога не са демонстрирали подобна загриженост към финансовото благоденствие на съдиите в Софийския градски съд, който продължава да е свръхнатоварен. Този съд гледа делата за корупция по върховете на властта в продължение на няколко десетилетия, но магистратите в него не се ползваха от подобни бонуси.

Огромни проблеми има в районните съдилища в София, Пловдив и Варна, които също са свръхнатоварени. Положението в София е бедствено, но там съдиите все така получават малко над 2000 лева брутна заплата. Срещу това възнаграждение те решават между 60 и 110 дела на месец.

За сравнение, привилегирована каста от спецмагистрати и съдебни служители ще получават до 18 пъти годишно по над 3000 лева. От възнагражденията ще се възползват над 200 магистрати и служители от общо около 10 000 в цялата страна.

Аргументите на вносителите за опасността от блокирането на спецсъдилищата са много спорни. Към тях не липсва интерес от магистрати. Миналата седмица бившите членове на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева, Магдалена Лазарова и Даниела Костова (и трите от мнозинството на Сотир Цацаров и Георги Колев – бел.ред.) избраха да продължат своята кариера в специализираните съдилища. Една от причините е, че там те ще гледат в пъти по-малко дела в сравнение със съдилищата, от които идват.

Галя Георгиева беше съдия в Апелативен съд – Пловдив преди да стане член на ВСС. Ако тя се бе върнала в Пловдив, щеше да решава по седем дела на месец, а в Апелативния специализиран съд ще гледа по три.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?