Съветът за сигурност прикани Израел да снеме блокадата на Газа

Съветът за сигурност прикани Израел да снеме блокадата на Газа

Съветът за сигурност на ООН поиска безпристрастно разследване на нападението на израелски командоси срещу корабите, натоварени с хуманитарни помощи за ивицата Газа, при което бяха убити девет души. Членовете на съвета приканиха освен това

Израел да снеме блокадата срещу палестинската територия, съобщиха осведомителните агенции във вторник.

След 12-часови разисквания Съветът одобри декларация, представена от председателя на Съвета за юни, постоянния представител на Мексико в ООН Клод Елер. В нея се осъждат действията, довели до загуба на човешки живот и се изразява дълбоко съжаление от смъртта и раняването на хора по време на израелския щурм.

Борисов: Винаги сме осъждали всяко насилие

Винаги сме осъждали всяко насилие, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти по повод на инцидента с хуманитарния конвой в ивицата Газа. Нашата позиция беше изразена вчера и тя е същата като на ЕС и НАТО - за бързо разследване на този инцидент, добави премиерът. Той изказа съболезнования за убитите. Премиерът отбеляза, че дипломатите ни в Израел са се срещнали с двамата български журналисти, които в момента се намират в Израел. Очаква се в сряда те да се завърнат в България.

 

"Съветът за сигурност призовава за незабавно освобождаване на корабите, както и на цивилните граждани, задържани от Израел. Съветът призовава Израел да осигури пълен достъп на консулския персонал до задържаните, да позволи на засегнатите страни да репатрират незабавно техните загинали и ранени граждани и да гарантира доставката на хуманитарната помощ от конвоя до нейната крайна дестинация", се допълва в декларацията.

В документа се отбелязва, че Съветът за сигурност се придържа към призива на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за необходимостта от пълно разследване на случая. "Ето защо Съветът призовава също за незабавното започване на безпристрастно, достоверно и прозрачно разследване в съответствие с международните критерии", се казва в декларацията.

Съветът изразява сериозното си безпокойство от хуманитарната обстановка в ивицата Газа и подчертава необходимостта от гарантирането на редовни доставки на храни и

осигуряването на редовно движение на хора от и до ивицата. Съветът настоява и да се осигури редовна хуманитарна помощ за палестинците от анклава. Органът на ООН приканва в тази връзка Израел да снеме блокадата срещу палестинската територия.

В края на документа Съветът за сигурност подчертава, че единственото решение на израело-палестинския конфликт е договорено споразумение между всички страни в този конфликт. В документа се акцентира върху необходимостта от двудържавното

решение на конфликта, което ще позволи съществуване на независима и жизнеспособна палестинска държава, която да живее в мир и сигурност с израелската страна, добавя Ройтерс.

Според дипломати САЩ, които традиционно защитават Израел в ООН, са водили тази нощ тежка битка с Турция по текста на документа, приет от Съвета за сигурност, за не бъдат формулировките прекалено сурови за еврейската държава. Турция е изготвила текста на документа, като САЩ са успели да наложат в декларацията да не се говори за независимо разследване, смятайки, че израелската страна е напълно способна сама да се справи с тази задача.

Преди приемането на декларацията в индивидуални изказвания почти всичките 15 страни-членки осъдиха израелския рейд. "Все по-ясно е, че израелските ограничения върху достъпа до Газа трябва да бъдат вдигнати в съответствие с резолюция 1860 на Съвета за сигурност. Сегашната блокада е неприемлива и непродуктивна," заяви британският посланик Марк Лайъл Грант.

Франция, Русия и Китай също призоваха за отмяната на блокадата и за провеждане на независимо разследване на инцидента.

Турция: Израелското правителство ще плати висока цена

В обръщение към турската и международната общественост, произнесено в Меджлиса н Анкара, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел, че е извършил "кърваво клане" и призова еврейската държава незабавно да прекрати "нехуманната" блокада на Ивицата Газа

"Никой да не се опитва да поставя на изпитание нашето търпение," предупреди турският премиер и обеща Анкара да защитава докрай хуманитарната кауза за вдигането на продължаващата от 3 години насам блокада срещу палестинците в Ивицата Газа.

"Ръцете на израелското правителство се оцапаха с кръв, за което ще заплатят твърде висока цена, заради своите неправомерни и антихуманни действия," заяви премиерът и подчерта, че "нищо оттук нататък между двете страни не може да бъде по старому".

"Омръзна ни от лъжите на Израел, който се превърна за всички страни в региона в един "цирей", каза още Ердоган и поиска от международната общност, в лицето на ООН, НАТО, ОИК, Арабската лига, управляващите в Тел Авив на всяка цена да бъдат наказани като виновници за кървавата трагедия.

Преди това, на съвещание с министри, военното крило и шефа на службите в Министерския съвет, Ердоган обсъдил "пътната карта" с мерките и стратегията, които от тук нататък ще предприме турското правителство спрямо Израел.

Речта на Ердоган бе изтълкувана като "обявяване на война", но не срещу Израел, а срещу крайно-дясното израелско правителство, тъй като към края на словото си той прикани израелският народ да спре варварството на своите управници.

Двамата журналисти от бТВ очакват скорошно отпътуване за България

Министърът на външните работи Николай Младенов съобщи във вторник, че двамата българи - репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев от бТВ, които бяха задържани преди ден от израелските власти при акцията срещу международната флотилия с помощи за Газа, са прекарали нощта в депортационен център.

Младенов заяви още пред бТВ, че българските власти се грижат двамата да се приберат в България живи и здрави.

480 души, пътували на корабите от международната флотилия, са задържани от израелските власти в пристанищния град Ашдод. Започнало е депортиране на 48 пътници, съобщи израелското обществено радио, цитирано от Франс прес.

Българските журналисти се намират на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив и очакват скоро да отпътуват към България, съобщи по-късно говорителят на МВнР Весела Чернева, цитирана от БТА.

Представители на българското посолство в Израел са се срещнали с българските журналисти. Светослав Иванов и Валентин Василев са потвърдили, че са добре. Близките им вече са уведомени за състоянието им.

Споделяне

Още от Свят