Съветник на руския президент по човешките права подаде оставка

Ела Памфилова, председател на Съвета за съдействие на развитието на институциите на гражданското общество и правата на човека към руския президент подаде оставка, съобщиха осведомителните агенции в петък.

"Подадох молба за напускане. Това е мое лично решение, никой не ме е принуждавал, то не узря внезапно", каза Памфилова пред Интерфакс.

Според ДПА Памфилова е подала оставка очевидно в протест срещу политиката на президента Дмитрий Медведев. Пред Ройтерс тя заявява, че оставката ѝ е свързана с цялостната атмосфера в Русия, но отказа да обясни по-подробно.

Наблюдатели предполагат, че Памфилова е подала оставка заради указ, подписан вчера от президента Медведев, който значително разширява правомощията на Федералната служба за сигурност. Законът позволява на службата да разпитва хора, без да има улики срещу тях.

Оглавяваният досега от Памфилова съвет, който бе създаден от Медведев, заяви, че това ще даде зелена светлина на ограничаване на човешките свободи и ще окаже натиск върху онези, които изразяват несъгласие с правителството.

Неотдавна 56-годишната Памфилова отправи критики към летен лагер, организиран от младежкото движение "Наши", което подкрепя партията на премиера Владимир Путин "Единна Русия". Младежи от лагера набиха на кол портрети на видни правозащитници и критици на правителството, наричайки ги предатели.

След като тя осъди действията им, те поискаха оставката ѝ. Памфилова заяви, че се страхува, че такива хора могат да дойдат на власт.

Споделяне

Още от Свят