Съветник на Тръмп повтори необоснованите твърдения за изборни измами

Попитан за доказателства, той предложи: отидете до Ню Хемпшир и питайте когото искате

Стивън Милър

Един от старшите съветници на президента Доналд Тръмп използва телевизионните си участия в неделя, за да повтори необоснованото твърдение, че "хиляди" хора са били докарани в щата Ню Хемпшир, за да гласуват нелегално на президентските избори през ноември.

Твърденията за изборни фалшификации бяха изречени първо от самия Доналд Тръмп на среща със сенатори. Председателят на Федералната избирателна комисия заяви, че тези "изумителни" твърдения няма как да бъдат игнорирани и настоя президентът да предостави доказателства.

На 25 януари Тръмп обеща да разследва изборните фалшификации, а на 10 февруари заяви, че би спечелил изборите в щата Ню Хемпшир (където първа се класира Хилари Клинтън), ако не били мащабните фалшификации.

Досега обаче Белият дом не е оповестил каквито и да е доказателства.

Милър заяви, че Белият дом има такива доказателства. Запитан от водещия по Ей Би Си с какво разполага президентската администрация, Милър не посочи нито едно доказателство, но предложи на журналиста "да отиде в Ню Хемпшир и да попита".

"Тази сутрин, в това предаване, не е мястото аз да излагам доказателства, но мога да ви кажа това: изборните измами са сериозен проблем в тази страна", заяви Милър.

"Имате милиони хора, които са регистрирани в два щата или са починали и които са регистрирани да гласуват", каза той.

Запитан от водещия на какво се базират тези твърдения, президентският съветник отговори: "Мога да ви кажа, че превозването на избиратели (до избирателни секции-бел.ред.) в Ню Хемпшир е добре известно на всеки, който се е занимавал там с политика. Всеки знае за проблема в Ню Хемпшир. Това действително е така и е много сериозно".

Водещият Джордж Стефанопулос обаче не спира в въпросите: "Аз ви питам в качеството ви на старши политически съветник в Белия дом. Президентът направи изявление, че е жертва за изборна измама. Разполагате ли някакви доказателства?"

Милер отговори: "Ако това е тема, която ви интересува, тогава можем да говорим за нея в бъдеще".

"Вие не предоставихте абсолютно никакво доказателство", репликира Стефанопулос.

"Белият дом предостави огромно доказателство", отвърна Милър, уточнявайки, че става дума за "масивен брой" избиратели, които не са граждани на щата, но са регистрирани да гласуват. Той се позова на "академично изследване", както и на "много висококвалифицирани хора като Крис Кобах от щата Канзас.

"Това е нещо, за което трябва да говорим и аз съм готов да отида в което и да е предаване, където и да е, по всяко време и да го повтарям и да казвам, че президентът на Съединените щати е 100 процента прав", заключи Стивън Милър.

Това не убеди водещия Джордж Стефанополус, който завърши интервюто с думите, че събеседникът му е предоставил "нулеви доказателства".

Президентът Тръмп обаче остана доволен, което личи от коментара му в Туитър: "Поздравления, Стивън Милър – за това как ме представи тази сутрин в различни сутрешни телевизионни предавания. Страхотна работа!"

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?