"Савойската афера" приключва с обвинение срещу Виктор Емануил

"Савойската афера" приключва с обвинение срещу Виктор Емануил
Последният италиански престолонаследник Виктор Емануил Савойски отива на съд. Делото за корупция и измама бе заведено след тригодишно разследване по аферата "Савоя", в която бе въвлечен и бившият български премиер Симеон Сакскобургготски, предаде радио Дойче веле.

Дванайсет регионални прокуратури разнищваха поредица от обвинения, повдигнати срещу 36-ма последствени, между които бе и последният български монарх Симеон Сакскобургготски. Според подозренията на магистратите от Потенца, разследващи аферата, братовчед му Виктор Емануил Савойски го бил включил в корупционни схеми за строителство на детска болница в България.

В следствените материали бе включен и запис на телефонен разговор, в който Савойски планирал евентуално посредничество за продажба на имоти на Сакскобургготски в България. Бившият български премиер отрече каквото и да било участие по повдигнатите обвинения.

Италианският адвокат на бившия български премиер Джандоменико Каяца съобщи, че в края на миналата година прокуратурата е оттеглила обвиненията си срещу него поради липса на доказателства. Обвиненията към неговия братовчед Виктор Емануил обаче се потвърдиха и през декември той ще бъде изправен пред съда.

Престолонаследникът ще отговаря за подкупване на държавни служители и организирана измама.

По време на аферата "Савоя" последните италиански монарси поискаха обезщетение от държавата за мъките и страданията от изгнанието си на стойност 190 милиона евро. Те се позоваха на европейска конвенция от 1948 г. и на прецедент с гръцкото монархическо семейство. Отговорът на Рим бе незабавен: "Италия не само, че не им е длъжна с нищо, но дори смята, че именно тяхното семейство е морален длъжник на държавата заради отговорности пред историята."

Савоите се ползват с лошата слава, че са избягали позорно, изоставяйки войските си в края на Втората световна война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят