Разследването за “царската болница” приключва без процес

Досъдебното производство за “царската болница” официално ще бъде приключено в края на юни без мнение за съд, научи Mediapool в четвъртък от източници в прокуратурата. Разследването започна през ноември миналата година, а неговият срок до този момент бе удължаван три пъти.

През това време в Софийска градска прокуратура са били викани почти всички министри от кабинета “Сакскобургготски”, одобрили с правителствено решение  проекта за строеж на педиатрична болница. Разпитани са били и лицата от експертния съвет, създаден да прецени целесъобразността на проекта.

Както Mediapool вече писа, според наблюдаващия прокурор по делото Роман Василев, формално в България не е било извършено никакво престъпление, тъй като решението на Министерски съвет за “царската болница” не е осъществено заради отказа на парламента да го ратифицира.

До този момент се чакаше анализ на информацията, събрана в Италия по т.нар. “Савойска афера”.  През лятото на 2006 г. срещу италианския престолонаследник Виктор Емануил, който е братовчед на Сакскобургготски, започна разследване за корупция, измами и сводничество, а неговият близък приятел Черани му казва в подслушан телефонен разговор, че Симеон обещал да подкрепи проекта за детската болница в София, но нещата пропаднали въпреки предложените пари.

Според източници на Mediapool от държавното обвинение, от СРС-та не може да се установи пряка връзка между проведените разговори и взетото в България решение, което да доведе до обвинения в корупция и съдебен процес. Липсва и информация дали договорки между Емануил и Черани са довели до договорки между отговорните длъжностни лица у нас.   

Преди две години и половина парламентът отказа да ратифицира внесения от тогавашните министри Милен Велчев и Славчо Богоев договор за изграждане на детска болница с австрийската “Вамед инженеринг”, свързана с италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани. Парламентарна комисия заподозря корупционни сделки зад скъпия проект и внесе материали в прокуратурата.

През целия период до началото на скандала, сигналът отлежаваше в различни чекмеджета във Върховна касационна прокуратура (ВКП). В крайна сметка се оказва, че Славчо Богоев е предложил на МС само проект, за което не може да се търси отговорност. Колективният орган го е одобрил, за което също не може да се търси отговорност, тъй като тя е лична, а Народното събрание не го е ратифицирало, което съвсем е предотвратило възможността за търсене на отговорност.

Информация за неформални контакти в България липсват и така първото разследване за “висока корупция” по времето на новия главен прокурор Борис Велчев приключва без виновни.  

Още по темата
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?