Разследването за “царската болница” приключва без процес

Досъдебното производство за “царската болница” официално ще бъде приключено в края на юни без мнение за съд, научи Mediapool в четвъртък от източници в прокуратурата. Разследването започна през ноември миналата година, а неговият срок до този момент бе удължаван три пъти.

През това време в Софийска градска прокуратура са били викани почти всички министри от кабинета “Сакскобургготски”, одобрили с правителствено решение  проекта за строеж на педиатрична болница. Разпитани са били и лицата от експертния съвет, създаден да прецени целесъобразността на проекта.

Както Mediapool вече писа, според наблюдаващия прокурор по делото Роман Василев, формално в България не е било извършено никакво престъпление, тъй като решението на Министерски съвет за “царската болница” не е осъществено заради отказа на парламента да го ратифицира.

До този момент се чакаше анализ на информацията, събрана в Италия по т.нар. “Савойска афера”.  През лятото на 2006 г. срещу италианския престолонаследник Виктор Емануил, който е братовчед на Сакскобургготски, започна разследване за корупция, измами и сводничество, а неговият близък приятел Черани му казва в подслушан телефонен разговор, че Симеон обещал да подкрепи проекта за детската болница в София, но нещата пропаднали въпреки предложените пари.

Според източници на Mediapool от държавното обвинение, от СРС-та не може да се установи пряка връзка между проведените разговори и взетото в България решение, което да доведе до обвинения в корупция и съдебен процес. Липсва и информация дали договорки между Емануил и Черани са довели до договорки между отговорните длъжностни лица у нас.   

Преди две години и половина парламентът отказа да ратифицира внесения от тогавашните министри Милен Велчев и Славчо Богоев договор за изграждане на детска болница с австрийската “Вамед инженеринг”, свързана с италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани. Парламентарна комисия заподозря корупционни сделки зад скъпия проект и внесе материали в прокуратурата.

През целия период до началото на скандала, сигналът отлежаваше в различни чекмеджета във Върховна касационна прокуратура (ВКП). В крайна сметка се оказва, че Славчо Богоев е предложил на МС само проект, за което не може да се търси отговорност. Колективният орган го е одобрил, за което също не може да се търси отговорност, тъй като тя е лична, а Народното събрание не го е ратифицирало, което съвсем е предотвратило възможността за търсене на отговорност.

Информация за неформални контакти в България липсват и така първото разследване за “висока корупция” по времето на новия главен прокурор Борис Велчев приключва без виновни.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?