Съвременните технологии в клас повишават резултатите на децата

Съвременните технологии в клас повишават резултатите на децата

Ефективното въвеждане на модерни технологии в клас и оборудването на съвременни лаборатории в училище води до по-подготвени за реалния живот ученици, показа първо по рода си изследване на над 100 000 български ученици в рамките на програма “Училище на бъдещето“ на Фондация “Америка за България“.

При измерването на ефекта от програмата, реализирана в продължение на 5 години в 45 училища в цялата страна стана ясно, че използването на съвременни технологии в клас повишава резултатите на децата по чужди езици, природни науки и дори български език.

Учениците в училищата, обхванати от програмата, показват по-добро прилагане на математически умения като четене с разбиране на диаграми, таблици, схеми и текстове, съдържащи числова информация, както и по-добри умения за вземане на решения, повече добросъвестност, постоянство, стремеж към постижения и откритост за нови преживявания.

Удовлетвореността от училището на обхванатите ученици е над средното за страната и достига 53%.

Училища, в които е инвестирано, успяват в следващите години да привлекат още повече средства в полза на учениците.

Програмата “Училище на бъдещето“ води до “верижната реакция“ на нарастващите изисквания в самото училище. Родителите в подпомогнатите училища оценяват постиженията по програмата, но едновременно с това настояват за мерки, които ще помогнат всички класни стаи да изглеждат като вече обновените учебни помещения.

Програмата има и по-широко въздействие за модернизация на учебната среда и извън групата на подкрепените училища, когато директори и учители от други училища, запознати с постиженията на колегите си, започват да търсят възможности да повторят примера им.

За създаването на модерни кабинети и лаборатории фондация “Америка за България“ е инвестирала 5.5 милиона лева в рамките на програмата “Училище на бъдещето“ за последните 5 години. За този период през тях са минали общо 44 600 деца от 45 училища в 29 български града и села. Програмата продължава и за 2016 – 2017 се инвестират още 2.6 милиона лева в нови 23 училища в 19 населени места.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?