Съюзът на издателите очаква информация кои медии проверява НАП

Съюзът на издателите очаква информация кои медии проверява НАП

Съюзът на издателите в България очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от Националната агенция за приходите (НАП). Това се казва в декларация на организацията по повод започналата данъчна проверка на в. "Сега", последвана от съобщение на НАП, че е започнала пълна данъчна ревизия на всички централни печатни издания.

Ето пълния текст на декларацията:

Съюзът на издателите в България уважава регламентираното от закона право на Националната агенция за приходите (НАП) да упражнява контрол над всички участници в стопанския живот на република България, каквито са и медиите.

Не може да не буди тревога обаче съвпадението, че данъчната ревизия на вестник "Сега“ започна дни след като министър-председателят г-н Бойко Борисов изказа публично недоволството си от това издание.

Припомняме, че в началото на 2014 г. НАП извърши пълна данъчна ревизия на издателя на "Капитал“, "Дневник“ и "Капитал Дейли“ - "Икономедиа“. Изданията тогава публикуваха критични материали за ролята на КТБ и финансирането ѝ, връзките на Цветан Василев с депутата от ДПС Делян Пеевски и бяха сред най-критичните към правителството "Орешарски" и към прокуратурата. Проверките не откриха нарушения.

В същото време научаваме за сделки на медийния пазар с участието на фирми, които дължат пряко или косвено пари на фалиралата на КТБ и това не е станало повод институциите да извършат проверки, най-малкото за произхода на парите.

НАП съобщи, че прави проверки за пет години назад на всички издатели на централни печатни издания, и че проверките нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са заради изготвен през юни месец доклад, "че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания".

Съюзът на издателите в България очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от НАП, както и какви са заключенията в цитирания доклад.

Съюзът на издателите в България изразява надежда институциите да не бъдат използвани за натиск срещу неудобни медии и редакционната политика на изданията да не бъде използвана като критерий за проверка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?