Създава се смесена фирма със Саудитска Арабия за агроинвестиции

Създава се смесена фирма със Саудитска Арабия за агроинвестиции

Правителството реши да се създаде съвместно дружество за инвестиции в земеделието между Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството на Саудитска Арабия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Фирмата ще е с капитал 784 хил. лв., който ще е осигурен от двамата акционери по равно и ще е регистрирана в България. Средствата, които трябва да отдели агроминистерството са равни на 200 хил. евро и  ще дойдат от неговия бюджет, няма да се отпускат допълнително средства, обясниха от ведомството.
 
Създаването на фирмата бе договорено през октомври 2018 г. между земеделския министър Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството "Салик" (Salic)V Те подписаха меморандум за изработване на бизнес план за създаването на общата компания. Като конкретен проект, който тя ще реализира, бе посочено изграждането на завод за фураж край Шумен.

Тогава стана ясно, че интересът за фирмата е свързан с вноса на българско агнешко месо, продукти от рози и други.

Сега от Министерския съвет посочват, че целта на фирмата е да подкрепя бизнес проекти на български компании чрез изготвяне на проучвания и бизнес планове от реномирани международни организации. Ще се засилят бизнес контактите и преговорите между фирми от двете страни, за да се привлекат инвестиции в българското земеделие, животновъдство и преработвателна промишленост, допълват от правителствената пресслужба.

"Ползите за Кралство Саудитска Арабия и за България са увеличаване на експортния потенциал на българските земеделски продукти и осигуряване на продоволствената сигурност на арабската държава", пише още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес