Сблъсъци между полицията и първомайски демонстранти в Истанбул

Униформени заснемат лозунгите преди да ги допуснат на митинг

Полицията в Истанбул разпръсна със сила демонстранти, които опитаха да стигнат от района на Бешикташ към плащад Таксим по време на шествие, посветено на Деня на труда, предаде турската телевизия НТВ в понеделник.

Униформените обаче блокираха пътя на демонстрантите, изтласквайки ги с помощта на палки и ритници. При сблъсъците бяха задържани около 70 души.

Впоследствие на мястото бяха разположени полицейски части за борба срещу обществените безредици и подстъпите към Таксим бяха отцепени. Затворени бяха и станциите на метрото в доста обширен район в центъра на мегаполиса, отцепени са и други артерии, допълва БТА.

Сблъсъци имаше и в кварталите "Шишли" и "Меджидиекьой", където полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, опитващи да достигнат Таксим, въпреки забраната на властите.

При сблъсъците са били задържани над 200 души, съобщиха местните власти, уточнявайки, че полицията е конфискувала в понеделник десетки коктейли "Молотов", 17 ръчни гранати и 176 фойерверки.

Полицията все пак разреши на група демонстранти, организирани от синдиката Диск, да поставят венец на Таксим, на лобното място на убитите 34 синдикалисти на на 1 май преди 40 години. Групата премина през засилен полицейски кордон. 

Общо около 30 000 униформени са мобилизирани за охраната на проявите на Първи май. Хиляди хора се стекоха на Бакъркьой, където властите разрешиха да се проведе първомайски митинг.

Турски медии съобщиха, че полицаите заснемат с мобилните си телефони плакатите, които носят демонстрантите, изпращат ги на шефовете си и ако те разрешат, ги допускат да влязат на площада. Според медиите полицията прилага за пръв път подобна мярка.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?