Сблъсъци в Будапеща белязаха годишнината от антисъветското въстание

Сблъсъци в Будапеща белязаха годишнината от антисъветското въстание

Унгарската полиция използва водни оръдия и сълзотворeн газ, за да разпръсне неразрешена демонстрация на няколкостотин крайнодесни екстремисти, които замеряха полицаите с коктейли Молотов. При размириците пострадаха 5-ма души, сред които един полицай. Две коли са били подпалени.

Сблъсъците, станали през нощта, избухнаха в навечерието на 51-та годишнина от антисъветското въстание в Унгария, когато полицията блокира поход на крайнодесни демонстранти, опитали се да достигнат до сградата на операта, предаде ББС. Социалистическият премиер Ференц Дюрчани произнасяше в сградата слово, в което заяви, че демокрацията не е заплашена от действията на няколкостотин, както се изрази той, "хулигани".

"Улицата е наша, градът ни принадлежи, смърт на Дюрчани, долу израелските водни оръдия", скандираха демонстрантите.

При сблъсъците има петима ранени, от които един полицай. Пострадали са още фоторепортер на агенция Ройтерс и двама негови колеги от унгарски вестници.

Във вторник ще се състоят тържества по случай годишнината от Унгарското въстание. Опозиционната партия ФИДЕС е планирала антиправителствена демонстрация.

Точно преди година в унгарската столица стана сцена на редица улични протести срещу управлението на социалистите, като се стигна до сериозни стълкновения със стотици ранени демонстранти и полицаи. След сериозните вътрешни и международни критики по повод използвана тактика, ръководството на полицията обеща да не се използват гумени куршуми за разпръсване на демонстрации, ако те се повторят през тази година.

 

Споделяне

Още от Свят