Сблъсъци в Триест между италианската полиция и противници на здравния пропуск

Сн. ЕПА/БГНЕС

Италианската полиция използва днес водни оръдия и сълзотворен газ в североизточния пристанищен град Триест, за да разпръсне демонстранти, протестиращи срещу здравния пропуск, който от петък е задължителен за достъп до работното място, предаде Франс прес.

Десетки полицаи в снаряжение за борба с безредици се изправиха срещу стотици демонстранти, главно докери.

От петък, когато здравният пропуск стана задължителен за тях, те започнаха да блокират един от входовете на пристанището.

"Свобода, свобода!" скандираха демонстрантите. Други викаха: "Не сме насилници, свалете щитовете си!"

Полицията успя да освободи входа на пристанището чак след няколко часа и изтласка демонстрантите към съседен паркинг.

В петък докерите бяха обявили стачка, въпреки че имат възможност да си направят тест безплатно, а акцията им привлече участници и от други градове.

Здравният пропуск, който удостоверява, че притежателят му е ваксиниран, наскоро е излекуван или има отрицателен тест, в петък стана задължителен в цяла Италия.

Това ново изискване предизвика протестни демонстрации на Апенините, но повечето не бяха масови и не доведоха до безредици.

В Триест над 6500 души протестираха в петък във върховия момент на мобилизация.

Макар че 85 процента от италианците на възраст над 12 години са получили поне една доза ваксина, което им дава право да получат здравен пропуск, се смята, че около 3 милиона работещи италианци не са ваксинирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?