Сближаване между КНДР и САЩ по севернокорейската ядрена програма

Северна Корея и САЩ са приближили позициите си за необходимостта от подновяване на шестстранните преговори за ядрената програма на Пхенян. Това става ясно от съобщение на министерството на външните работи на КНДР, цитирано от световните агенции в петък.

"КНДР и САЩ са съгласни да продължат сътрудничеството си, за да преодолеят съществуващите различия", заяви говорител на министерството. Двете страни са постигнали напредък в разискванията по време на посещението на специалния пратеник на САЩ в Северна Корея Стивън Бозуърт между 8 и 10 декември.

По думите на говорителя Бозуърт и неговите севернокорейски колеги "са обменили открито мнения" по широк кръг от въпроси, сред които сключването на мирен договор и нормализирането на отношенията между КНДР и САЩ, икономическото и енергийното сътрудничество и прекратяването на ядрената програма.

Преговорите между Северна и Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ са замразени от близо година, след като през април Пхенян обяви, че се отказва от участие в тях.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?