Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сделката за БТК с "Адвент"" се провали

0 коментара

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация единодушно отхвърли приватизационната сделка за БТК с "Вива венчърс", дъщерно дружество на американския инвестиционен фонд "Адвент", съобщи председателят на надзора Петко Николов. Надзорниците указват на изпълнителния съвет на АП да прецени възможностите да започне преговори за продажбата на телекома с класирания на второ място консорциум между "Коч холдинг" и "Тюрк телеком".

В 17,30 ч. всички 7 членове на Надзорния съвет - трима от НДСВ, двама от ДПС и по един от СДС и БСП, се явиха пред медиите, за да съобщят решението и мотивите за него. Седмината са установили 5-6 закононарушения в приватизационния договор, каза Николов. Оказа се обаче, че надзорът не може да предостави писмено мотивите, защото текстът още се редактирал и не бил заведен в деловодството на агенцията. Беше съобщено, че някои от членовете на НС имат и допълнителни претенции към сделката, които също не бяха представени нито устно, нито писмено.

Николов обясни, че право на изпълнителния съвет на АП е да прецени дали да започне преговори с класирания на второ място кандидат. Надзорниците не са поставили срокове за това решение.

В съобщение до медиите от "Вива венчърс" заявяват, че след обсъждане на мотивите за решението на Надзорния съвет с адвокатите на компанията, ще обявят следващите си стъпки. Най-вероятно те ще атакуват решението на надзора пред Върховния административен съд.

Петко Николов отказа да отговори на въпроса кой от страна на АП трябва да носи отговорност за закононарушенията. Той не отговори и дали днешното решение ще се отрази на предстоящата утре в американския Сенат ратификация на членството ни в НАТО, както и дали ще възпре обещания от САЩ приток на американски инвестиции. Преди няколко дни, в специално изявление американският посланик предупреди, че сделката за БТК ще бъде тест за българското правителство и сигнал към американските инвеститори могат ли да бъдат сигурни за бизнеса си в България.

Според представителят на ОДС в надзора Димитър Бъчваров, сделката за БТК засяга частни интереси, а членството в НАТО е глобален въпрос и не зависи от днешното решение на Надзорния съвет на АП.

Попитан за евентуална негативна реакция от страна на НДСВ, Петко Николов заяви, че за него законът е над всичко, а Надзорният съвет е задължен да проверява законосъобразността на сделките.

Мотивите

Надзорниците са открили нарушение на приватизацията на БТК в това, че не са представени двустранно парафирани, а само като изписани страници, важни документи - акционерното споразумение, устава на БТК, договора за доверителна сметка и гаранционното споразумение.

Тези документи обаче не са отговорност на Агенцията за приватизация, а на министерството на транспорта и съобщенията и други институции. Те са необходими едва при финалното подписване на сделката. В самия договор съществуват под условието да бъдат оформени окончателно след одобряването на договора от всички институции в България, но преди окончателното му подписване. В същото време, отговорност на надзорния съвет е да одобри или отхвърли приватизационния договор, а не съпътстващите го документи.

Според Петко Николов в документацията липсвали и анекси, които уреждат правата и задълженията на страните по основния приватизационен договор.

Надзорниците твърдят, че е нарушено и изискването за срока на инвестициите, които били удължени от 2006 на 2008 година. Това основание също не звучи убедително, защото купувачът е поел ангажимент да инвестира обещаните в офертата му 450 млн.евро до 2006 г., а до 2008 г. са разсрочени само допълнително обещаните инвестиции от още 300 млн. евро.

За надзорниците проблем се оказва и фактът, че голяма част от инвестициите са предвидени за четвъртата и петата година, а тогава вече ще е отпаднала забраната "Вива венчърс" да продава акциите си в БТК.

Според председателя на Надзорния съвет е незаконосъобразен и текст в договора, в който България е поела задължение да не изменя неблагоприятно за дружеството, без съгласие на инвеститора, новия Закон за далекосъбщенията. Този закон все още не е приет от Народното събрание.

Надзорниците смятат, че е нарушение на действащото законодателство текстът, с който АП се задължава БТК да не изплаща или взема решения за разпределяне на дивидента за 2002 г. преди приватизацията.

Трите международни банки - кредиторки на БТК също поставиха като условие държавата да не разпредели самостоятелно печалбата на компанията. В споразумението си с тях българското правителство е обещало да не раздава дивидент без тяхно съгласие.

От финансовото министерство нееднократно заявиха, че ЕБВР, Световната банка и ЕИБ не са съгласни бюджетът да прибере целия дивидент и ако това се случи, веднага ще поискат от правителството да изплати наведнъж целия кредит от 70 млн.евро. Зам.финансовият министър Красимир Катев обяви, че при това положение финансовото министерство ще поиска тези пари от компанията, а тя ги няма в наличност и ще изпадне в тежко финансово състояние.

От "Вива венчърс" влязоха в преговори с трите банки, за да поемат за собствена сметка държавните гаранции по кредита.

По време на преговорите с отхвърления днес купувач стана ясно, че въпреки това дивидент ще бъде разпределен след сделката между "Вива венчърс" и държавата в съотношение 65 на 35, като част от парите ще дойдат от наличните средства на БТК, а друга ще бъде финансирана от "Адвент интернешънъл".

Според Петко Николов, имало писмо на министъра на финансите Милен Велчев, в което се казвало, че за дивидента трябва да има политическо решение на правителството. Досега за такова писмо не бе известно, а официалните представители на министерството неколкократно се изказаха в подкрепа на сделката с "Вива венчърс" и разкритикуваха позицията на министър Пламен Петров, който настояваше 100% от дивидента на БТК за 2002 г. да остане за държавата.

В мотивите на АП за неодобрение на сделката се посочва и възможността за придобиване на акции от капитала на БТК от дружества, регистрирани в офшорни зони, което било в противоречие с правилата за приватизация на БТК.

Този довод също не звучи убедително, защото телекомът се придобива от регистрираната във Виена "Вива венчърс". Другите инвеститори щяха да влязат на по-късен етап в дружеството купувач чрез офшорни фирми, които обаче бяха проверени и бе потвърдено, че зад тях седят сериозни институции - ЕБВР, Националната банка на Гърция, "Ентърпрайс инвестърс", "Суис лайф" и други.

"Адвент" са разочаровани

От отхвърления кандидат заявиха днес, че решението на Надзорния съвет ги е изненадало и разочаровало, като чужд инвеститор, дошъл да прави бизнес в България. Според "Вива венчърс" резултатът ще бъде значително забавяне на приватизационния процес на БТК и катастрофален ефект за компанията, нейните служители и клиенти.

В изявлението се казва, че през последните 12 месеца законността на приватизационната процедура е била потвърдена от Върховния административен съд и от различни български институции, които са проверявали инвеститорите, структурата на сделката, параметрите на офертата и процедурата.

От "Вива венчърс" припомнят, че са направили всички отстъпки, които са им били поискани от българската страна.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.