Сделки с държавни имоти в Плевенско отиват в прокуратурата

Общо 16 сделки с имоти държавна собственост в Плевенска област ще бъдат изпратени в прокуратурата, съобщи в петък областният управител Иван Новкиришки. По думите му договорите са сключени от неговите предшественици на поста Цветко Цветков и Калина Пецова през 2005 година.

Новкиришки обясни, че е взел решение да сезира прокуратурата след направения одит на Сметната палата за работата на областната администрация. Сделките са за продажба, замяна и отдаване под наем на държавни имоти.

Проверките са установили общо 64 нарушенията. Сметната палата визира отдаването под наем на държавни имоти в парк "Кайлъка", седем пещери за производствени и музейни дейности, терени под наем за спортни дейности и паркинги.

"Завършилата проверка на Сметната палата в областната администрация е установила множество административни и документални пропуски", добави още Новкиришки.

Констатирани са също така непълноти при воденето и съхранението на документацията за обявяване и за резултатите при обществените поръчки и при търговията с държавните имоти.

"Установени са още необосновано увеличени разходи на областния управител за представителни цели", заяви наследникът му на поста.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?