Сделките с ЕVN за ЕРП-Слънчев бряг и пловдивското парно са на финала

Агенцията за приватизация (АП) и австрийската фирма EVN са постигнали извънсъдебно споразумение по спорната сделка за Електроразпределение (ЕРП)-Слънчев бряг, чака се приключването на процедурата по съгласуване на решението между купувача, АП и Агенцията за следприватизационен контрол, преди то да влезе за одобрение в Министерски съвет. Друга сделка с австрийците - покупката на "Топлофикация-Пловдив", вече е приключила с двустранното парафиране на проектодоговора, който е влязъл за одобрение в Надзорния съвет на приватизационното ведомство. Очаква се до дни да станат факт и двете приватизации, съобщиха за Mediapool от АП.

Продажбата на ЕРП-Слънчев бряг се проточи повече от две години, след като миноритарните собственици в едноименното туристическото дружество, притежаващо и енергийните активи, блокираха сделката. Те поискаха повече от заложената цена от 25 млн. лв. в приватизационния договор за ЕРП-ата в Пловдив и в Стара Загора. Неустойката за  за държавата при нереализиране на сделката е 27 млн. евро.

След заведено дело срещу България в Международния арбитражен съд в Париж, АП предложи на EVN разликата между оценените на 38.86 млн. лв. енергийни активи и договорената цена да се поеме от доверителната сметка по сделката за ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора, възлизаща на 54 млн. евро.

Докато вървяха разговорите по извънсъдебното споразумение, австрийците бяха определени за купувач на пловдивската топлофикация срещу 32 млн. лв. и през февруари 2007 г. сделката бе разрешена и от Комисията за защита на конкуренцията. Финализирането ѝ обаче се проточи заради преговорите по сделката за ЕРП -Слъчнев бряг, според източници от АП.

Регионалният мениджър на EVN за България Щефан Шишковиц заяви, че двете сделки са независими една от друга и от страна на неговата компания няма пречки за подписването на приватизацията на "Топлофикация-Пловдив".

"Проектодоговорът е парафиран двустранно и чакаме решението на Надзорния съвет на АП", каза Шишковиц. Според него обаче докато се е приключвала сделката нещата около пловдивското парно са се усложнили. Той не пожела да коментира развоя на извънсъдебното споразумение, а от приватизационното ведомство казаха, че е възможно още следващата седмица да се решат проблемите около сделките с EVN.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?