Заради поевтиняването до реални нива

Сделките с луксозни имоти се удвоиха през 2011 г.

Отстъпката от първоначалната цена надхвърля 20%

Сделките с луксозни имоти се удвоиха през 2011 г.

Сделките с луксозни имоти се удвоиха през 2011 г., след като цените достигнаха своето дъно, а секторът беше почти замрял в годините след началото на икономическата криза. Това съобщи Весела Илиева, управител на агенцията за луксозни жилища “Юник естейтс”. Луксозните имоти са над 200 кв. м., отличават се с качествено строителство и обикновено цените им са двойно по-високи от тези на стандартните жилища.

Средните цени при сключените сделки с луксозни имоти през 2011 варират от 1300 евро до 2145 евро на квадрат в зависимост от разположението им. Спадът за едностайните жилища е от порядъка на 5%, а при 3- и 4- стайните – около 10 на сто. Самите продавачи обявяват първоначални цени доста над реалните стойности, на които би могло да се сключи сделка и отстъпките през 2011 г. надхвърлиха 20%, в някои случаи и 30 на сто. През 2010 г. отстъпката от първоначалната цена е била 16 процента.

В София най-предпочитаната локация от заможните клиенти остава Докторската градина, където обаче предлагането е изключително свито. Там се реализират и най-високите цени при продажбите – над 2000 евро на квадрат.

Наемите на луксозни имоти варират в широк диапазон от 4 до 12 евро на квадрат, като “Юник естейтс” отчита леко увеличение на средния размер на наема – от 5.6 евро на квадрат през 2010 г.

Компанията е сключила 130 сделки с луксозни имоти през миналата година, като в бройката влизат и договорите за наем. Най-скъпата сделка е за къща в подножието на Витоша с 650 кв. м. застроена площ и 3500 кв.м. двор. Тя е продадена за 1.3 млн. евро, а първоначално обявената цена е била 2.1 млн. евро. Имотът е престоял една година на пазара. Повечето луксозни имоти с обявени нереално високи цени обаче остават непродадени по две години, а и не се намират желаещи за оглед, каза Илиева.

От апартаментите най-скъпата сделка на “Юник естетйтс” за 2011 г. е за имот от 480 кв.м. в центъра на София за 800 хил. евро. Първоначалната му цена е била 960 хил. евро.

Купувачите са само български граждани, между 38 и 45 години, мениджъри и изпълнителни директори на международни компании, каза Илиева. При сделките за наем на луксозно жилище е точно обраното – търсенето е само от чужденци. При избора на луксозен имот наличието на екстри като басейн например или ефектната визия вече не са определящи, каза Илиева. Най-важното за купувачите е лесният достъп до имота. Най-много огледи имаме през зимните месеци, защото клиентите искат да са сигурни, че инфраструктурата е подходяща, каза Илиева.

През миналата година се е увеличила доходността от инвестицията в луксозни имоти и тя вече надхвърля тази на банковите депозити. Докато през 2010 г. средната доходност от лихвата по депозит за една година е 6.5%, а доходността от отдаване на луксозен имот под наем е 5.7%, през 2011, доходността по лихвите е 6%, а от наема – 6.2%.

Илиева каза, че очакванията и през 2012 г. са за запазване на нивата на цените, увеличено търсене, а през 2013 г. цените ще тръгнат нагоре. Причините са ограниченото предлагане и фактът, че София остава най-евтината европейска столица по отношение на цените на луксозните имоти и те плавно ще започнат да се изравняват с останалата част на Европа.  

Споделяне

Още от Имоти