Сдружение настоява държавата да плати 1/2 от санирането на жилищата

Държавата трябва да поеме 50 процента от разходите на всеки собственик за саниране на жилището му. Това заяви пред журналисти в понеделник Стоил Сотиров, председател на Гражданско сдружение срещу корупцията и незаконното Строителство, цитиран от БТА.

Организацията ще настоява решението за саниране на сградите да се взима с мнозинство от най-малко 90 на сто от собствениците в нея.

Преценката за избора на фирмите за извършване на ремонта също трябва да се извършва от собствениците, а не със закон, правилник или от администрацията, категоричен е Сотиров. По думите му иначе съществува вероятност специализираните звена на регионалното министерство или на общината да наложат неизгодни условия и високи монополни цени.

Сдружението е против трансформацията на етажната собственост в юридическо лице по силата на закон. То може да се създаде само при 100 процента съгласие на собствениците на жилища в дадена кооперация.

Според председателя на сдружението голяма е вероятността притежателите на имоти да загубят собствеността си върху жилищата срещу изплащането на дължими суми към топлофикация, енергоснабдяване, ВиК и не на последно място - за саниране на сградата.

Гражданското сдружение е разработило проект "Защита на собствениците на жилища в сгради в режим на етажна собственост срещу незаконни преустройства". Той се финансира от Демократичната комисия към посолството на САЩ у нас, съобщи Сотиров. Целта на проекта е да се изготви досие на сградите, с информация за собствениците, етажност, начин на застрояване, състояние на сградата, както и извършените преустройства, засягащи конструкцията.

Споделяне

Още от Бизнес