Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сдружение предлага да падне тайната кой системно предлага лоши храни на пазара

Заформи се спор да спре ли да пише “сирене” на продукти с над 62% водно съдържание

1 коментар
Сдружение предлага да падне тайната кой системно предлага лоши храни на пазара

Фирмите, които системно предлагат на пазара лоши храни и периодично са хващани в нарушение, да се обявяват публично, а не както е в момента да остават в тайна. Такава законова поправка лансира в четвъртък Сдружение "За достъпна и качествена храна". Идеята бе представена в присъствие на производители на сирена и кашкавали, които изразиха публично позиция, че не отговарят на истината твърдения, че в магазинната мрежа масово се предлагат сирене с високо водно съдържание и това не е отбелязано на етикетите.

"Предлагаме информацията за повторно нарушение на разпоредбите, забраняващи съзнателно заместване, добавяне, подправяне на храна или опаковка, с които контролните органи разполагат да е публична", коментира председателят на управата на сдружението Андрей Велчев. Сдружението вече е готово с проектотекст на тази поправка в Закона за храните, който предвижда конкретно да се посочват стоката, описание на установеното нарушение, предприетите от контролния орган мерки за предотвратяване на нарушението.

Андрей Велчев, представител на сдружението

"Ако има подобен регистър или черен списък, предлагаме да има и "бял" и Агенцията по храните да съобщава както фирмите с нарушения, така и отличницитебез нарушения", коментира Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите в България.

Присъстващата по време на дискисията заместник изпълнителна директорка на Агенцията по храните Д-р Галя Викьова коментира, че агенцията няма да има административен капацитет да прави толкова списъци.

Контра: Подобни списъци няма да са полезни на потребителите

"Този "черен списък" не мисля, че е в услуга на потребителите - каква информация ще му даде и какво доверие ще име той към всички потребители относно това, което консумира", коментира още д-р Галя Викьова.

По нейно мнение и в момента Агенцията по храните прилага адекватни мерки към фирми с многократни нарушения.

"При такива случаи, съгласно законодателството връчваме предписания в зависимост от тежестта на нарушенията, санкционираме - първи, втори път, след което този бизнес оператор може да бъде временно спрян частично или изцяло от дейност. След което ние имаме опция и да отнемем регистрацията на този обект", посочи тя.

На въпрос на колко обекта през тази година са отнели регистрацията заради тежки нарушения, Викьова отговори, че няма нито едно предприятие с отнета с регистрация. Само едно предприятие било с временно прекратена дейност заради нарушения.

Спор да спре ли да пише сирене на продуктите с над 62% вода

Заформи се в четвъртък и спор дали въобще да пише "сирене" на продукти с над 62% водно съдържание. Асоциацията на млекопреработвателите в България директно предложи на такива продукти да спре да се слага надписа "сирене". Председателят ѝ Димитър Зоров заяви, че е време да се сложи край на тези продукти, които уронват престижа на бранша.

"Просто трябва да се засрамиме. Тези предприятия да не са създадени да произвеждат вода", риторично попита още Димитър Зоров. "Водата в сиренето не прави продукта по-евтин", каза още той.

Председателят на другата млечна асоциация Владислав Михайлов посочи, че тяхната асоциация е против това предложние. Те смятат, че според действаща наредба до името "сирене" на подобни продукти трябва да се посочва, че са с високо водно съдържание. Браншът твърди, че това масово не се прави и така се заблуждават потребителите.

Д-р Галя Викьова посочи, че при проверките на Агенцията по храните са установени магазини, в които сирене с водно съдържание са продавани на витрината поставени във вода, което е недопустимо за такива продукти

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #1

    Лоши храни няма, защото просто няма добри храни. В моя черен списък попадат всички големи производители на сирене, кашкавал и кисело мляко, които използват дори ферментирало прясно мляко, мляко с горчив вкус или абсолютно безвкусно, поради дълбоко замразяване. В млечните продукти се добавят не само сухо мляко и Е-та, но понякога и СВИНСКА МАС. Солта е над допустимите норми, както вече сме свикнали. Опитах да заменя млечните продукти от краве мляко с такива от овче, биволско или козе, но вкусът е

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.