СДС изключи Никола Николов от групата

С 26 гласа "за", депутатите от парламентарния съюз на ОДС изключиха от редиците си парламентариста Никола Николов. 10 негови колеги са го подкрепили, а петима са се въздържали.

Прегрешението на Николов е, че той бе на сафари по време на гласуването на промените в правителството на Симеон Сакскобургготски през юли, което се счита като вот на доверие към премиера и кабинета. Като мотив от дясната партия изтъкнаха, че Николов не е предупредил колегите си, а само в деня преди гласуването съобщил на председателя на парламента Огнян Герджиков, че ще отсъства. По време на днешното заседание на групата Николов признал грешката си, разказаха участници.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова, която бе избрана начело на партията с подкрепата на Николов, не го защитила по време на заседанието. По думите на депутати, Надежда заявила, че съжалява и може би сега не е време за такова решение, но не трябва да се правят изключения за никого.

Предложението за изключването на Николов от парламентарната група е внесено от Муравей Радев. По инициатива на Йордан Соколов, гласуването е било тайно. Радев, Соколов и Иван Костов нападнаха най-остро Никола Николов на извънредното заседание на Националния съвет на СДС през юли, заради отсъствието му от пленарната зала. На днешното заседание на групата Костов не е взел думата, твърдят депутати.

Парламентарната група не е излязла с предложение дали Николов да бъде изключен и от партията. Това е оставено да решава на Националния съвет на СДС.

Ръководството на СДС не пожела да коментира изключването на Николов пред медиите. Единствено бе обявен фактът и повода, който го предизвика. На въпрос към депутати защо е наложена толкова строга санкция, въпреки че Николов си е признал грешката, отговорът бе, че трябва да се даде пример.

Пред Mediapool.bg самият Николов коментира, че вместо в положителна, енергията на парламентарната група на СДС се насочва в отрицателна насока. Той добави, че оттук нататък ще продължи да работи за спечелването на максимален брой гласове за СДС за местните избори м районите, за които отговаря.

Николов е вторият депутат на СДС, който бе изключен от групата в рамките на този парламент. Първият бе Евгений Бакърджиев. Разликата е, че той първо бе изгонен от партията, а след това от групата.

Никола Николов бе един от малкото СДС-депутати, които още преди парламентарните избори през 2001 г. говореше за възможността СДС да си сътрудничи с НДСВ. Той бе разследван от анкетна комисия на парламента по искане на главния прокурор Филчев, но с подкрепата и на управляващите НС отказа да снеме депутатския му имунитет.

Още от България