СДС критикува Борисов за закъснели антикризисни мерки

СДС критикува Борисов за закъснели антикризисни мерки

СДС разкритикува правителството, че закъснява с важни антикризисни мерки. Според лидера на партията Мартин Димитров ГЕРБ трябва да подкрепи законопроект за намаляването на сроковете за възстановяване на ДДС за фирмите от 7 месеца на месец и половина.

"Проверките на действията на предишната власт са важни, но още по-важно е да се предприемат мерки за избягване на фалитите на множество български фирми и загубата на хиляди работи места. Според нас антикризисните мерки вече малко закъсняват", каза Мартин Димитров в понеделник, изразявайки "безпокойството" на СДС.

СДС са автори на законопроекта за намаляването на сроковете за възстановяване на ДДС – мярка, която бе залегнала в предизборната програма на ГЕРБ и вече започна да се прилага.

Мартин Димитров оповести неизвестна досега статистика на БНБ, която показва, че в периода 1-10 юли т.г. правителството на Сергей Станишев е похарчило 621 милиона лева.

"Това е безпрецедентно разходване на бюджетни средства в най-новата ни история от 1989 г. насам", коментира синият лидер. СДС ще настояват анкетната парламентарна комисия да извърши проверка за какво са дадени тези пари, на кои фирми и дали може да се открие връзка с предизборните кампании.

Според Димитров правителството на ГЕРБ се вглежда досега в по-малките неща от наследството на тройната коалиция. "Ние знаем, че ще излязат едни скъпи самолетни билети. Нас обаче ни интересува първо голямата картина и ще настояваме парламентарната комисия да провери за какво са дадени тези 621 млн. лева", каза още той.

СДС ще настоява още Народното събрание да възложи на Сметната палата извършването на одит на Държавен фонд "Земеделие" и на Програмата за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

В същото време депутатът от СДС Ваньо Шарков заяви, че по оценки на експертната група в партията дефицитът на здравната каса ще надмине сумата от 350 млн. лева, както преди ден съобщи здравният министър.

Шарков заяви, че за преодоляването на дефицита трябва спешно да бъдат деблокирани 401 млн. лева от здравни вноски, които на този етап стоят в БНБ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?