СДС настоя за служебно правителство до три дни

Емил Кабаиванов, Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев трябва до три дни да сформира служебен кабинет, ваяви във вторник лидерът на партията Емил Кабаиванов. Забавянето ще е пагубно и може да доведе до сваляне на доверието от институцията на държавния глава, предупреди той. Малко по-късно държавният глава съобщи, че ще назначи служебното правителство на 13 март.

"Действията на президента ме безпокоят, виждам една нерешителност, чрез свикването на консултации за обществен съвет, където бяха поканени представители, към които цялото общество има много критики, и според мен това беше опит за един политически параван, зад който да продължат задкулисните договорки. Ние от СДС твърдо заявяваме, че времето на политическите договорки тип "Кръгла маса" и политическите игри за сметка на българските граждани е приключило”, каза лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

Партията обвини Плевнелиев, че свикал консултации за сформиране на обществен съвет с участието на "доста спорни фигури". СДС тълкува тези действия като опит за временно решение на проблема и печелене на време. От "Раковски" 134 обясниха, че време няма и "България се нуждае от консенсус по основните теми на деня, защото нестабилността на институциите води до хаос и престъпност в държавата".

Емил Кабаиванов, който е кмет на Карлово, отправи призив за оставка към своя колега от Варна Кирил Йорданов в "името на обществения мир".

"Заради обществения мир и разбирателство по един от най-важните въпроси на Варна призовавам като колега и кмет Кирил Йорданов да подаде оставка. А на колегите общински съветници предлагам да преценят дали общинският съвет се ползва с доверието на гражданите на Варна и ако нямат необходимия положителен знак, нека да се саморазпуснат и в града да се проведат предсрочни местни избори заедно с парламентарните избори на 12 май 2013 година", каза Кабаиванов.

Споделяне

Още от България