СДС отново призова Първанов да подкрепи позицията по Ирак

НИС на СДС поиска от президента Първанов спешно да свика Консултативния съвет по национална сигурност, който да осигури консолидирана подкрепа на парламентарните политически партии и държавните институции за българската позиция по Ирак. В същото време правителственият говорител каза, че правителството е взело решение за подкрепа на втората резолюция на ООН, разрешаваща употреба на сила срещу Ирак. Той не можа да каже кога е прието това решение, но беше сигурен, че президентът Първанов е информиран за него.

Според СДС, липсва единство между държавните институции и политическите сили по иракската криза.

Поводът за искането е предстоящото в Съвета за сигурност на ООН гласуване на втората резолюция по иракската криза, предлагана от САЩ, Великобритания и Испания. Резолюцията дава краен срок до 17 март на режима на Саддам Хюсеин да се разоръжи. Текстът ѝ бе подкрепен от българския посланик в ООН Стефан Тафров на заседанието на Съвета за сигурност миналия петък.

От СДС още миналата седмица подкрепиха втората резолюция, която констатира, че Саддам не изпълнява решенията на международната общност. Трябва да се сложи край на тази подигравка на един диктатор с целия демократичен свят, заяви вчера заместник-председателят на партията Владимир Кисьов. От десницата обясниха и че България търпи преки финансови загуби от протакането по иракската криза, като за пример дадоха непрекъснато повишаващите се цени на петрола.

Преди седмица, по време на съвместното честване с руския президент Владимир Путин на 3 март на връх Шипка, Георги Първанов поиска консултации с Европейския съюз, преди България да изрази позиция по новата резолюция. Самият Европейски съюз няма консенсусно становище по кризата. Франция и Германия, подкрепяни от Русия, настояват за продължаване на оръжейните инспекции в Ирак. Великобритания и Испания подкрепят тезата на САЩ, че Саддам не се разоръжава.

Заради позицията на посланик Тафров в петък, вчера БСП поиска оставката на външния министър, а Сергей Станишев обвини Паси, че води собствена външна политика, която се разминава с позицията на парламент, правителство и държава по иракската криза.

Премиерът: Всичко е пресметнато и се обсъжда както трябва

На въпрос дали, ако страната ни подкрепи втора резолюция срещу Ирак не е застрашена сигурността ѝ, премиерът Симеон Сакскобургготски, цитиран от Дарик радио, коментира с думите: "Всичко е пресметнато и се обсъжда както трябва". А запитан как ще гласуваме за втората резолюция, той заяви, че ще има преговори, но яснота - "когато тази тема дойде налице". По думите му, трябва да се придържаме към реална политика, а не към виртуална.

Министърът на отбраната Николай Свинаров заяви в отговор на въпрос, че "два пъти на оперативно заседание на правителството е дискутирана позицията на България по предложението за втора резолюция". В момента не сме отишли на схемата на гласуване, а говорим за предварителна подкрепа като възможност за мотивация и на други членове на Съвета за сигурност - както постоянни, така и непостоянни, уточни Свинаров.

Говорителят не знае кога кабинетът е взел решението

Правителственият говорител Димитър Цонев потвърди, че след интрукции от София, българският посланик в ООН Стефан Тафров е изразил подкрепата на страната за втора резолюция, разрешаваща употреба на сила срещу Ирак.

А той не може да получи инструкции от София, без да има решение на правителството за това, обясни Цонев в отговор на въпрос. Говорителят обаче не можа да посочи дата, на която е взето решението. "Знаете, че подобно решение не влиза в официалния дневен ред на правителството, а иначе формирането на тази позиция за втора резолюция е част от политиката, която води България през последните няколко месеца и не излиза извън тази рамка", каза Цонев. Според него втората резолюция трябва да се приема като допълнителен натиск над Саддам Хюсеин за пълно разоръжаване.

Президентът е знаел за решението в подкрепа на резолюцията

В отговор на въпрос Цонев каза, че президентът Георги Първанов е запознат с решението България да подкрепи втора резолюция на Съвета за сигурност още преди Стефан Тафров да изрази тази позиция.

Ден преди заседанието в ООН, премиерът проведе 40-минутен разговор с Първанов на "Дондуков"2.

В предлаганата от САЩ резолюция никъде не фигурира думата война и затова българската позиция по нея не се отклонявала от решението на парламента от 7 февруари, заяви Цонев. Тогава, без нито един глас против, Народното събрание реши България да подкрепи САЩ при евентуален военен удар срещу Ирак.

Днес от "Раковски"134 призоваха президентът да заеме ясно становище по декларираната в петък подкрепа от България на резолюцията. От пресцентъра на държавния глава за момента коментираха само, че на президента е докладвано за искането на сините да се свика КСНС.

В края на миналата седмица и лидерът на ДПС Ахмед Доган каза пред медиите, че някои действия на управляващите показвали ненужно избързване от страна на България по иракската криза.

Необходимо е БСП също да изрази еднозначното си становище по резолюцията, а ДПС да потвърди дали продължава да вярва, че България е избързала със заявената подкрепа, заявиха от СДС.

Сините поискаха и от премиера да изясни позицията си, като мотивира ясно решението на кабинета за подкрепа на тази резолюция.

НДСВ депутатът от парламентарната комисия по външна политика Цонко Киров също заяви, че и външният министър Соломон Паси, и посланикът ни в ООН Стефан Тафров изразяват официалната позиция на правителството и премиера. Затова не можело да се говори, че техните мнения се различават от това на Сакскобургготски.

Киров нарече популистка акция поисканата вчера оставка на Паси от БСП с мотив, че външният министър води собствена външна политика по иракската криза, която се различава от тази на правителството, парламента и държавата. Според НДСВ-депутатът, БСП досега не е успяла да изкаже нито веднъж ясно становището си по този въпрос и с искането на оставка прикривала липсата на собствена позиция.

В Брюксел Паси наблегна на консенсуса

България е отворена към нови предложения, които могат да доведат до консенсус по въпроса за Ирак в Съвета за сигурност на ООН, заяви в Брюксел българският външен министър Соломон Паси, цитиран от АФП. Днес той и главният преговарящ Меглена Кунева се срещнаха с еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. След срещата Ферхойген заяви, че европреговорите нямат нищо общо с позициите на отделните страни кандидатки по иракската криза.

Запитан каква позиция ще заеме България при гласуването на внесената от САЩ, Великобритания и Испания проекторезолюция за Ирак, Соломон Паси каза, че според него най-напред трябва да се постигне консенсус в Европейския съюз, а след това в Съвета за сигурност. "Ако междувременно възникнат нови предложения, способни да доведат до такъв консенсус, ние сигурно ще ги подкрепим", допълнил Паси.

Днес министър Свиваров заяви, че няма искане към България за увеличаване на военния контингент на САЩ у нас.Той отрече да има искания и за използване на територията на страната ни при евентуален удар срещу Ирак, ако Турция откаже да се използва нейната територия.

Споделяне

Още от България