СДС подписа с БЗНС "Никола Петков" за местните избори

СДС подписа предизборно политическо споразумение за местните избори с БЗНС "Никола Петков". Земеделската извънпарламентарна формация с главен секретар Любен Божилов ще подкрепи кандидат-кметовете на СДС в София, Пловдив, Варна, Сливен, Бургас, Плевен, Велико Търново, Пазарджик, Видин, Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Хасково, Смолян, Враца, Стара Загора, Силистра и др. общини.

БЗНС - Народен съюз на Анастасия Мозер, който е коалиционен партньор на СДС в парламента, преди месец изостави сините и сключи коалиционно споразумение с "Гергьовден" в подкрепа на Любен Дилов - син на кандидат - кмет на София. В коалицията, станала известна като "Баба, дядо и внуче", участва и Демократическата партия на Александър Праматарски, също член на парламентарния съюз ОДС.

Макар все още да няма официални кандидати на СДС за градовете София, Кърджали, Благоевград, Търговище, Силистра и Пазарджик, от споразумението със земеделците става ясно, че имената са по-скоро ясни, но най-вероятно те ще бъдат обявени на разширения Национален съвет на 6 септември, заедно с кандидат-кмета за столицата.

Споразумението, подписано днес от лидера на СДС Надежда Михайлова и лидера на БЗНС "Никола Петков", предвижда земеделците да подкрепят сините кандидат - кметове в редица големи градове, а СДС да подкрепи кандидати на "Н. Петков" в "значителна част от кметствата", където движението ще издига такива.

"Двете организации ще излязат със самостоятелни листи, но подкрепата, която БЗНС "Н. Петков" ни дава в областните и в част от общинските центрове, ни дава възможност да направим много сериозна заявка за възстановяване на доверието в демократичните сили и в демократичната общност на предстоящите местни избори", заяви Надежда Михайлова.

БЗНС "Н. Петков" направи фатална грешка като изостави СДС в най-тежките моменти на борбата му срещу комунистическата олигархия, която днес се е превърнала в управляваща класа чрез едни или други фирми, чрез едни или други държавни органи, посочи Любен Божилов и изрази надежда БЗНС "Никола Петков" да помогне на местните избори да бъдат избрани достойни кандидати от СДС .

Земеделската формация беше член на коалицията СДС от нейното създаване преди 13 години и след това напусна съюза.

Междувременно Любен Божилов изненадващо заяви пред Радио Свободна Европа, че кандидат - кметът на СДС за София вече е ясен, но няма да бъде обявен преди 5 септември. "Той е сериозна кандидатура и ще бъде един добър кмет на София", каза Божилов, отказвайки да назове име. Източници от "Раковски" 134 опровергаха пред Mediapool изявлението на новия си партньор и заявиха, че все още няма одобрена номинация.

На 11 юли НИС на СДС оттегли кандидатурата на Пламен Орешарски заради "нерегламентирана среща" с председателя на бизнесклуб "Възраждане" Васил Божков. Оттогава ръководството на партията търси нов кандидат за ключовата номинация.

Също днес областните председатели на СДС получиха от партийното ръководство в София рамка-инструктаж за програмите на сините кандидати за кметове и общински съветници. Комисия, с председател Христо Кирчев и координирана от НИС, е работила по определянето на приоритетните теми в кампаниите.

Рамката очертава общи проблеми за населените места като водоснабдяване, инфраструктура, описани са правомощията на кмета и на общинските съветници. Кандидатите на СДС имат задачата да направят собствени разработки по места по посочените ключови теми. На срещата днес са обсъждани и технически въпроси, свързани с определянето на застъпници и на членовете на общинските и секционните комисии, раздадени са пълномощни на всички общински председатели за определянето им.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?