СДС разделен за съдебните реформи

Има разминаване в позициите на бившия и настоящия НИС на СДС по предстоящите промени в закона за съдебната власт. Днес лидерът на сините Надежда Михайлова заяви, че дебатът в партията по предложените промени в закона за съдебната власт не е приключил. Вчера СДС депутатите Йордан Соколов и Димитър Абаджиев (членове на бившия НИС) се изказаха категорично против поправките в закона, чийто основен опонент е главният прокурор Никола Филчев. Вносител на промените е министърът на правосъдието Антон Станков, който пък срещна обструкции в кабинета от вътрешния министър Георги Петканов.

Промените в закона бяха подкрепени от ВСС и от всички политически сили в парламента по време на обсъждането им в комисията. Днес Надежда Михайлова каза, че освен юристите от парламентарната група на ОДС, иска да чуе и други експерти, преди синята партия да излезе с окончателна позиция по закона. С това лидерът на СДС даде ясно да се разбере, че становището на Соколов и Абаджиев не е официалната позиция на партията като парламентарно представена политическа сила.

Промените в закона предвиждат въвеждане на атестации, конкурси за назначаване на магистрати, мандатност и ротация на ръководните длъжности, възстановяване на националното следствие и деклариране на имуществото. Соколов и Абаджиев изтъкнаха, че предлаганите промени противоречат на Конституцията и засягат независимостта на съдебната власт.

Според Надежда Михайлова трябва да съществува национален консенсус, че борбата с престъпността е национален приоритет, подобно на членството на България в ЕС и НАТО.

Тя се срещна на "Раковски" 134 с главния секретар на МВР Бойко Борисов. Поводът беше извършеното преди ден нападение срещу директора на в. "Демокрация" Теодора Халачева, но по време на разговора е обсъдена борбата с организираната престъпност.

Между битовата и организираната престъпност има връзка, смята Михайлова. Бойко Борисов заяви, че за него е без значение статистиката за престъпленията, защото всяко погазване на закона е опасно. Той не правел разлика дали пострадалите от престъпни посегателства са българи или чужденци, журналисти или обикновени граждани.

Михайлова се обяви за единодействие на управляващи и опозиция срещу престъпността. Лидерът на СДС заяви, че търси съдействие от страна на Бойко Борисов за промяна в Конституцията, за да се осъществи ефективна реформа на съдебната система.

Бойко Борисов пък обясни, че ще настоява с промените в закона за МВР да се даде право на частните охранители да задържат престъпници на местопрестъплението и след това да ги водят в ареста в полицията. Той каза, че те трябва да имат право да носят оръжие. Борисов иска такива законови промени, които да решат проблемите с дрогата и с футболното хулиганство, както и по-голяма бързина в наказанието на престъпниците.

Споделяне

Още от България