СДС се конкурира с ГЕРБ за подкрепа от малките десни партии

СДС влиза в конкуренция с партията на столичния кмет Бойко Борисов ГЕРБ за подкрепата на малките десни партии преди изборите за Европейски парламент (ЕП).

По-добре е партиите в дясно и дясно от центъра да подкрепят листата на СДС, защото самите те няма да могат да вкарат свои хора в ЕП, заяви лидерът на СДС Петър Стоянов във вторник след заседанието на НИС.

Преди ден подобна оферта към близо 20 десни формации, сред които тези на Емил Кошлуков, Евгений Бакърджиев и др. отправи Бойко Борисов. На срещата присъстваха представители на СДС, но не и на ДСБ.

Участието на СДС в тези разговори е продиктувано преди всичко от уважение към другите участници. На изборите за ЕП с Бойко Борисов ще бъдем конкуренти, обясни Стоянов и допълни, че основен конкурент при вота ще бъде БСП.

В интервю пред Mediapool лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви преди ден, че партията му ще обмисли възможността хора от други формации да попаднат в листите на ГЕРБ срещу подкрепа, но практически на неизбираеми позиции след 7-мо или 10-то място. Според Цветанов партията му може да спечели пет места в ЕП.

“Офертата за попадане в нашите листи съм я отправил към нашите партньори още в края на миналата година”, заяви във лидерът на СДС ден по-късно. Сините изразиха готовност хора от по-малките партии да попаднат в тяхната листа без да се поставят предварителни условия за определена позиция. При положение, че социологическите агенции към момента прогнозират СДС да вкара един евродепутат, жестът на СДС е по-скоро символичен.

Този евродепутат най-вероятно ще е Петър Стоянов, който е предложен да оглави листата. Той смята да съвместява функциите си в ЕП с председателския пост в СДС.

Представените на понеделнишката среща партии като “Новото време”, ССД, няколко земеделски съюза, БДС “Радикали”, ЕДП на Димитър Абаджиев заявиха, че ще избират кого да подкрепят между ГЕРБ и СДС.

“Директният политически сблъсък с ГЕРБ не означава борба до унищожаване”, коментира във вторник Стоянов конкуренцията между двете партии на бъдещите избори. Той се постара да постави ударение и върху възможното партниране с ГЕРБ за местните избори.

Лидерът на СДС заяви още, че попадането на хора от неговата партия в листи на ГЕРБ е немислимо. “Аз предполагам, че когато е отправил тези послания Бойко Борисов не е имал предвид хора от СДС”, заяви още той. Думите на Стоянов могат да се възприемат като пряко предупреждение към бившия член на НИС и настоящ депутат от ОДС Елеонора Николова.

Тя напусна ръководството на СДС и влезе във формацията на бившия кадър на ДСБ Димитър Абаджиев “Европейски демократичен път“, която се споразумя за близко партньорство с ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?