СДС ще пита Паси за гафовете с посланиците без достъп до натовска информация

СДС ще внесе искане за изслушване на външния министър Соломон Паси в Комисията по външна политика на Народното събрание за зачестилите случаи да се номинират посланици, които не получават достъп до класифицирана информация на НАТО. Бившият говорител на МВнР Любомир Тодоров ще бъде изпратен в Австралия вместо в натовската държава Канада, след като Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) му отказа сертификат за работа с тайни на пакта. Преди това не бе даден достъп и на посланика ни в централата на НАТО в Брюксел Емил Вълев, заради което за Белгия замина като посланик зам.министърът на външните работи Любомир Иванов.

Според депутата от СДС Йордан Бакалов трябва да се търсят хората, които са персонално отговорни за скандала. По думите му те са министъра на външните работи, президента и министър-председателя.

Ген. Атанасов: Симеон даде сектора за сигурност под наем на БСП

Скандалите с посланиците,на които се отказва достъп до секретна информация на НАТО, не са изненада, защото Симеон Сакскобургготски даде сектора за сигурност под наем на БСП. Така обясни ситуацията с отпадналите от мисиите в НАТО и Канада о.з. ген. Атанас Атанасов в интервю за радио "Нова Европа".

още

Скандалът с поредния български посланик, на когото бе отказан достъп до информация на НАТО, се оформя като една тенденция в управляващото мнозинство, коментира на брифинг заместник-председателят на СДС Николай Младенов.

Преди двамата дипломати подобен конфуз имаше и с изпратения от Генералния щаб за български военен представител в Командването на Алианса в Монс ген. Павломир Кънчев. Скандалът с него избухна дни след като България вече бе станала действителен член на пакта.

В понеделник правителственият говорител Димитър Цонев обяви, че ДКСИ вече ще проверява предварително всички номинации за посланически постове. Цвета Маркова заяви, че е съгласна така да се процедира занапред - още повече, че такова е изискването на самите страни-членки на НАТО.

Като обща причина за отказан достъп до натовска информация Маркова посочи установяване или съмнение на някаква степен на нелоялност към България като страна-член на НАТО.

Още след скандала с ген. Кънчев, тя препоръча всички назначения да се обявяват след като приключи проверката на ДКСИ, а информацията дали е даден или отказан достъп - да се дава лично на кандидата за съответен пост, който предварително да прецени желае ли да бъде номиниран.

Маркова обясни, че е нормално след като има орган по сигурността той да проверява и да отказва достъп. По думите и това ще се случва и занапред и не трябва да се драматизира.

На въпрос дали комисията има достъп до цялата информация, необходима за проучването, Маркова заяви, че нямат проблеми със събирането на информация.

"Имаме достъп до това, което сме поискали да видим. В случаите, в които е бил отказан достъп с мотиви, че документи не съществуват, има начини да бъдат събрани по алтернативни способи липсващите документи, доказателства, така че да се сглоби една приблизително вярна мозайка за конкретния случай. Не бих могла да отговарям от името на службите. Дали те са лоялни към нас - може би това е въпрос, който трябва да бъде отправен към тях", каза Маркова пред БНТ.

Запитана дали наличието на досие в архивите на Държавна сигурност е аргумент за отказ на сертификат, Маркова заяви, че това е само един от аргументите.

Това не е абсолютна положителна процесуална предпоставка за постановяване на отказ, каза обаче тя и уточни, че наличието на данни за връзка или принадлежност към бивши служби за сигурност е възможно да бъде преценявана съвместно с всички останали доказателства по делото за проучване, за да бъдат проверени тези факти и да бъде установено дали тази принадлежност сочи на нелоялност към България в контекста на НАТО. Маркова каза, че във всеки случай преценката е абсолютно конкретна и работата в бившите служби не означава автоматично отказ.

Маркова заяви, че комисията не кадрува, а изпълнява задълженията си. По думите и като действителен член на пакта страната ни не трябва да се отпуска, а да продължава да бъде стриктна и да следи за изпълнение на критериите за проверка.

Пред Дарик радио шефката на ДКСИ подчерта, че комисията работи без да е подложена на политическа натиск и е респектирана от зрялото поведение на институциите към решенията да се даде или откаже достъп.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?