СДС ще поведе европейска битка срещу акциза за домашната ракия

СДС ще поведе европейска битка срещу акциза за домашната ракия

СДС ще поведе битката в Европейския парламент (ЕП) за отпадането на минималните акцизни ставки за алкохола в ЕС, което ще направи възможно и отпадането на акциза за домашната ракия в България. Това обяви в понеделник лидерът на партията Петър Стоянов.

В момента люксембургският евродепутат от фракцията на либералите Астрид Люлинг готви предложение в този смисъл, но то още не е внесено за официално обсъждане. По думите на Стоянов най-вероятно цялата група на ЕНП ще подкрепи отпадането на този акцизен праг.

Според европейските директиви всяка страна членка на ЕС е длъжна да наложи акциз от най-малко 550 евро на 1000 литра произведен алкохол.

“За да се реализира тази промяна, предложението на Люлинг трябва да срещне и подкрепата на групата на социалистите в ЕП. Това е отличен шанс за евродепутатите, излъчени от БСП да покажат своята позиция”, заяви още лидерът на СДС.

Според Стоянов правителството на тройната коалиция и премиерът Сергей Станишев са изпаднали в “развращаващата” ситуация да призовават данъчните да не събират акциза за домашния алкохол.

“Прокарването на тази промяна през Европарламента е единственият легален начин да се реши проблема с българската домашна ракия, която у нас си е въпрос на традиция”, заяви той.

По думите на евродепутата Мартин Димитров (СДС) ЕП е въвел минималните акцизни ставки за алкохола през 1992 г. с цел да се уеднакви облагането в страните от ЕС и да се улесни бизнеса.

“15 години по-късно ние виждаме как в Швеция акцизът на литър алкохол е 15,41 евро за 0,7 литра, а в Кипър 1,68 евро за същото количество. Това означава, че тази политика е изцяло неуспяла”, заяви още той, припомняйки, че именно Партията на европейските социалисти (ПЕС) е прокарала идеята за налагане на минимални ставки.  

Димитров съобщи, че ако инициатива за алкохола излезе успешна, сините евродепутати ще внесат предложение за отпадане на минималните акцизни ставки и за горивата.

“Ако спечелим първата битка, ще разширим и фронта на войната”, каза той.

Споделяне

Още от България