Седем бивши съветски републики с общ сили за оперативно реагиране

Седемте държави от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) се споразумяха в Москва за създаване на базирани в Русия "колективни сили за оперативно реагиране", предадоха информационните агенции в сряда.

В започналата в Кремъл извънредна среща на високо равнище на организацията участват президентите на Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. ОДКС е военнополитически съюз на седемте бивши съветски републики, създаден въз основа на договора за колективна сигурност от  15 май 1992 г. На 14 май 2002 г. този договор беше преобразуван в международна организация, припомня ИТАР-ТАСС.

Според руския президент Дмитрий Медведев новите сили за оперативно реагиране по своя боен потенциал няма да отстъпват на аналогични структури на НАТО.

"Това ще бъдат сериозни формирования, достатъчни като брой, снабдени с най-съвременна техника. По своя боен потенциал те трябва да бъдат не по-лоши от силите на Северноатлантическия алианс", каза руският президент. 

Тези сили ще имат общо командване и ще бъдат постоянно базирани на руска територия, уточни малко съветникът на руския президент Сергей Приходко.

ОДКС обяви решението си ден след като Киргизстан съобщи, че ще закрие намиращата се на негова територия американска военновъздушна база, която осигурява логистична подкрепа за военните операции в Афганистан. Изтеглянето на американските военни от Киргизстан би било победа за Москва в битката за влияние в район, който тя смята за зона, традиционно подвластна на руските интереси, посочва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят