Седем станции ще предупреждават за опасно вълнение в Черно море

Седем станции, разположени по българското крайбрежие, ще предупреждават за възникване на опасни вълни в Черно море, съобщи в понеделник във Варна Орлин Димитров от Института по океанология към БАН, цитиран от БТА. Те са изградени в рамките на българо-румънския проект за създаване на регионална система за ранно предупреждение.

Шестте милиона евро за закупуване и монтиране на техниката са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС.

Две от българските станции са поставени на морското дъно, останалите са по Северното Черноморие, защото в този район се намират двете опасни земетръсни зони, които могат да предизвикат трусове до 8 степен по скалата на Рихтер, обясни Орлин Димитров. В Румъния са инсталирани 11 станции, три от които дънни.

Информацията за евентуални трусове, които отчитат станциите, ще бъде подавана в координационни центрове в Констанца и Варна. Българо-румънската система е част от глобалната мрежа за наблюдение за възникване на природни бедствия.

Тя дава възможност при набирането на информация от станциите специалистите да могат да предупреждават навреме хората за опасни вълни, посочвайки точно височината, дължината и скоростта.

Орлин Димитров припомни, че има данни за възникване на цунами в Черно море. През 543 година е била залята Варна, а през 557 година водата е навлязла на 4 километра навътре в сушата по Южното Черноморие. Данни за подобни бедствия през следващите векове няма, защото голяма част от архивите са били унищожени при завладяването на България от Османската империя.

Споделяне

Още от България