Седемте новодомци в кабинета ще доплащат евтините жилища

Закупените от фонда на Министерски съвет ведомствени апартаменти от министри и държавни служители ще бъдат доплатени по пазарните цени в момента на сключването на сделката. Това показват резултатите от приключилата процедура по преоценка на закупените в нарушение на Закона за държавна собственост ведомствени апартаменти, съобщи правителствения говорител Димитър Цонев.

Според него оттук нататък седемте висши държавни чиновници трябва да сключат анекси с областния управител на София към договорите за покупко-продажбата на жилищата като доплащането няма да се извършва с компенсаторни записи.

Сред нарушилите закона новодомци бяха депутатката от НДСВ Гадар Хачикян, министърът на държавната администрация Димитър Калчев, главният секретар на МС Севдалин Мавров, съветникът на премиера и бивш министър без портфейл Неждет Моллов, шефката на пресцентъра Цветелина Узунова, секретарката на Симеон Рада Паунова и шефката на финансово-стопанската дирекция в МС Полина Иванова.

Новодомците бяха купили жилища с квадратура много по-голяма от тази, която им се полага, и на доста занижени цени.

В правителството продължават да търсят "правни възможности" бившият парламентарен секретар на МС Гадар Хачикян да върне своя апартамент. В нейния случай първоначално бе обявено, че сделката може да бъде обявена за нищожна, защото жилището бе купено след като Хачикян вече бе депутат. Затова и тя обяви първа, че ще върне апартамента. Оказало се обаче, че това не е толкова лесен казус.

Подобно нещо досега не се е случвало, и трябва да се намери адекватна правна формула, по която Хачикян да върне апартамента и да си получи парите, каза правителственият говорител, цитиран от БТА. Според него проблемът е в платения ДДС и в момента се правят консултации с данъчните органи дали Хачикян би могла да си получи парите заедно със сумата по ДДС. Обмисля се възможността сделката да бъде развалена по съдебен ред, за да може съдът да постанови връщането на ДДС. Засега повечето юристи подкрепят становището, че не може административен орган да постанови връщането на ДДС при развалянето на сделката, каза Цонев.

Споделяне

Още от България