Седма жертва на свинския грип в САЩ

Седма жертва на свинския грип в САЩ

Мъж на 44 години, на който е била поставена диагнозата свински грип, е починал във вторник в болница в Сейнт Луис, щата Мисури, с което жертвите на вируса A(H1N1) в САЩ вече са седем, предаде Ройтерс. Ще бъде направено изследване, за да се установи дали именно грипът е причина за смъртта, посочиха местните здравни власти. Мъжът се разболял преди две седмици след пътуване миналия месец до Мексико.

Световната здравна организация призова фармацевтичните компании да запазят част от бъдещите си ваксини срещу пандемия от свински грип за бедните страни, но получи малко конкретни предложения.

Експертите твърдят, че ефективна ваксина срещу грипа може да се очаква след месеци, посочва АП. Организацията настоява компаниите да дарят най-малко 10 процента от производството си или да предложат по-ниски цени за бедни държави, които ще останат без ваксини при спешна необходимост.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който е в Женева, се срещна с 30 от най-големите фармацевтични производители и призова за световна солидарност за справяне с болестта. Солидарност трябва да означава всички да имат достъп до лекарства и ваксини, отбеляза той.

Единствената голяма компания, която публично се ангажира с молбата на СЗО, бе британската "ГлаксоСмитКлайн". Друга фирма, с ограничено производство, която здравната организация отказа да назове, тъй като подписването на договор предстои, обещала да дари половината от дозите си ваксина.

По-малки фармацевтични фирми от развиващи се страни също поеха ангажимент да предоставят 10 процента от ваксините си на ООН с намаление.

СЗО прецени вчера като възможно производството на близо 5 милиарда дози ваксина в случай на пандемия от свински грип, който продължава тревожно да напредва по света, и особено в Япония, където за едно денонощие са регистрирани близо 30 нови случая, отбелязва Франс прес.

За четвърти пореден ден за 24 часа по света бяха диагностицирани хиляда нови заразени с вируса. По последни данни общия броя на заболелите е 9830 в 40 страни, а смъртните случаи са 79.

Починалите вследствие на грипа в Мексико са вече 74, а броят на заразените  - 3660, но линията в развитието на епидемията в страната се запазва низходяща, съобщи мексиканското здравно министерство.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?