Седмичните и месечните винетки за камиони поевтиняват, но дневните поскъпват

Седмичните и месечните винетки за камиони поевтиняват, но дневните поскъпват

Тежкотоварните превозни средства вече ще плащат по-евтини седмични и месечни винетни стикери, но дневните поскъпват, реши правителството в сряда. То прие промени в Тарифата за таксите, които се събират от агенцията "Пътна инфраструктура", съобщиха от пресцентъра на кабинета. Запазва се размерът на годишните такси за камионите, както и на винетките за леките автомобили.

С между седем и десет лева се намалява размерът на седмичните винетки за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация от категориите "1" и "2", а с между 43 и 85 лева - на месечните винетки. Със 7 лв. обаче поскъпва дневната винетка за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация и те вече ще плащат по 20 лв. за еднодневен преход по междуградските ни пътища.

 

Промените се налагат заради изискване на Европейския съюз за нова пропорционалност при определяне на размера на таксите, плащани от пътните превозни средства с технически допустима максимална маса над 3.5 т за ползване на пътната инфраструктура. Според тях месечният размер на таксата не бива да надвишава 10 на сто от годишния размер, седмичната винетка трябва да е в рамките на 5 на сто от годишната, а дневната – до 2 процента от годишната.

 

С приетите промени се синхронизират изискванията и за размера на заплащаните винетни такси за тежкотоварните автомобили с чуждестранна регистрация.

Споделяне

Още от Бизнес