Седмината, обвинени в радикален ислямизъм, остават в ареста

Само Александрина Ангелова от обвиняемите се яви в съда, сн. БГНЕС

Пловдивският апелативен съд остави в ареста всички седем души, задържани по време на акция на ДАНС и обвинени за подстрекаване към война и налагане на антидемократична идеология, разпространяваща идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Решението не подлежи на обжалване.

По-рано днес съдът разгледа жалбите на всичките седем арестувани при специализираната акция на ДАНС, за които миналия петък Пазарджишкият окръжен съд постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Като ръководител на групата е сочен мюсюлманският и ромски водач Ахмед Муса Ахмед. Той и останалите обвиняеми, с изключение на Александрина Ангелова, не пристигнаха в съдебната зала и са представлявани от адвокатите си. На младата жена обаче ѝ прилоша и заседанието беше прекъснато, след което продължи в нейно отсъствие, след като бе извикана спешна помощ.

Състоянието на обвиняемата видимо се влоши след като майка ѝ, която от шест години работи в Белгия, даде показания. Пред магистратите Лилия Маринова разказа, че дъщеря ѝ се е забулила преди три години. Тя не знаела, че Александрина, която е първа година студентка в пловдивския университет, е пребивавала в дома на Муса Ахмед. Нейната информация била, че тя си търси квартира в Пловдив. Иначе мъжът, с когото живее на съпружески начала, е от село Старчево.

Според прокурора по делото Атанас Гичев обвиненията срещу седмината арестувани при операцията на ДАНС са подкрепени с достатъчно доказателства. Позовавайки се на показанията на един от защитените свидетели - 002, той подчерта, че Ахмед Муса Ахмед е бил придружаван при проповедите си не само в Пазарджик от десетина души. Говорил е свободно за "Ислямска държава", за ръководителите ѝ и за това, че бойците ѝ ще наложат световен халифат.

Група жители от кв."Столипиново" дойдоха сутринта пред Съдебната палата в Пловдив, за да защитят своя съсед Ерджан Смаил. От 14 години той работи в цех за прахово боядисване в леярна, грижи се и за двете си деца на 10 и 7 години, разказаха Йордан Илиев и Рашко Атанасов, негови приятели. Вярващ е от 6 години, каза и майката на Ерджан - Маавиш Смаил. Тя разказа, че синът ѝ бил арестуван по време на утринна молитва в дома си, където по думите ѝ "нахлули 50 въоръжени агенти от ДАНС". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?