Борисов към БСП

Сега са много накокържени, много резки и страшни

Сн. БГНЕС

"Те сега са силни, по другия начин. Ще ни свалят и сега са много накокържени, много резки и страшни. Те са свикнали всички да треперят от тях десетилетия наред ", така в петък премиерът Бойко Борисов отговори от парламентарната трибуна на обвиненията и атаките, идващи от представители на БСП. Повод за думите му стана изявлението на Сергей Станишев от последните дни по адрес на ГЕРБ, че "този, който, когато загуби доверието на хората, не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин".

От друга страна Борисов бе директно провокиран във времето за парламентарен контрол от въпроса на Мая Манолова какво ще бъде предприето от правителството за повишаване доходите на българските граждани, илюстриран с извадки от бакалийски тефтери от села в Кюстендилско, където било масова практика хората да пазаруват на вересия.

"Живот на вересия, това е действителността на България днес. Политика на вересия, това е политиката на ГЕРБ. В четвъртата година на вашето управление аргументите с предишните управления нямат никакво значение. Такъв тефтер има във всички села в България. Хората ме помолиха с този въпрос да се опитам да ви сваля на земята. Вчера вашите депутати отказаха да чуят тези аргументи и узакониха вересията", заяви Мая Манолова, визирайки приетия вчера от парламента бюджет за следващата година.

"През следващата година хората ще продължават да живеят на вересия, ще продължава да живее така и бизнесът. Ще продължава да функционира така и държавата. Тефтерът с вересиите на ГЕРБ е за 4 години. След няколко месеца е падежът на тези вересии и тогава хората ще си потърсят вересиите", добави Манолова.

Тъжно е когато има тефтери с вересии и вашата над стогодишна партия е допринесла доста за това, отговори ѝ министър-председателят Бойко Борисов. По думите на премиера в същото това време в банките спестяванията на българските граждани са в рамките на 32 – 33 милиарда лева.

"Тъжно е, че някъде по селата или където са ви казали тези хора, има тефтери. Това, че се повишават спестяванията, това го дава БНБ, не го даваме ние като статистика, също е факт. Има хора, на които им стигат и си слагат и на влог парите, така постъпват семействата", коментира Борисов.

Той обясни, че си спомня управление на БСП, в което "и купони имаше, и нищо нямаше по магазините".

Думите му предизвикаха реплики на социалисти в залата, на които Борисов отговори: "Ще ми говорите на Вие, ако искате да ви уважавам и аз. Те сега са силни, много накокържени, много резки, много страшни".

По думите на премиера политиката на правителството в сферата на доходите е в няколко направления - изменение на минималната работна заплата (МРЗ), изменение на бюджетните заплати, както и промени, свързани с данъчната политика, които влияят върху разполагаемия доход.

Динамиката на доходите към 2012 година в различните им измерения не показват значима загуба на покупателна способност, отбеляза министър-председателят. От началото на мандата минималната работна заплата нараства последователно от 290 на 310 лв. следващата година. Общо за мандата на това правителство МРЗ ще бъде увеличена с 29,2 на сто. Стремежът е нетният ѝ размер да не е по-нисък от официалната линия на бедност за съответната година, отбеляза Борисов.

Той отговори и на питане на лидера на БСП Сергей Станишев и депутатите Корнелия Нинова и Димчо Михалевски относно политиката на правителството за гарантиране на необходимото финансиране в рамките на Многогодишната финансова рамка 2014-2020 г. на ЕС.

Сигурно имате 40-50 години управление, ние имаме три, обърна се той към опозицията и припомни, че България е най-бедната държава в Европа.

Както и да подвиквате – това са фактите, най-бедните сме, благодарение на вас. Благодарение на нас усвояваме 30 пъти повече европейски фондове, подчерта Борисов.

Той обясни, че усилията ще са насочени в посока на максимално отстояване на националния интерес, но преговорите по бюджета на ЕСса били "много тежки".

"През това управление сме най-бедни – никога не сме били по-богати и на по-челна позиция. Надали хората имат нужда да спорим. Действително, ако впрегнем ресурса на нашите евродепутати и всички приятели, бихме могли да постигнем повече", каза Борисов.

Споделяне

Още от България