Секретен американски доклад със списък на ядрени обекти попадна в интернет

Федералното правителство на САЩ е публикувало по погрешка строго поверителен доклад, който дава детайлна информация за стотици американски цивилни ядрени обекти и програми, съобщи вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Докладът от 226 страници се е появил в понеделник на интернет страницата на издателството на правителството, след като Белият дом го изпратил на Конгреса за разглеждане и корекции.

През май Барак Обама пратил документа в Конгреса. Докладът бил с гриф "строго поверително", но той не бил класифициран. След като корекциите били нанесени от конгресмените, докладът в коригирания му вариант трябвало да бъде изпратен на Международната агенция за атомна енергия във Виена. Не е ясно как се е озовал на сайта на издателството на правителството на САЩ.

Там важната информация престояла цял ден, преди да бъде свалена, след като журналисти на в. "Ню Йорк таймс" започнали разследване защо докладът е направен публично достояние. Според експерти няма опасност някой да използва поверителните данни, за да навреди на ядрените обекти.

В доклада освен това не е имало никаква информация за запасите на ядрени оръжия, за складовете с тези оръжия, както и за системата, предназначена да защитава ядрения арсенал на САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?